Followers

Wednesday, March 30, 2011

"Contest Kisah Paling Menyayat Hati"


tengah tengok2 blog MUNI...mane aku dapat tau sal contest nie?? mesti lah dari ABG STALKER..skg ni suke plak aku terjah blog ABG nie..hehehe.....ok2...kembali ke tujuan asal...

kisah yang btol2 jadi pada diri aku ni, aku harap akan jadi pengajaran tuk aku wat selama- lamanya dan juga jadi pedoman untuk semua yang membaca....

AKU....
aku anak ketiga dari 4 orang adek beradik...aku der sorang abg, sorang kakak n sorang adik laki..
memandangkan jarak antara aku dan adek agak jauh(5 tahun)...so aku ni kira manja lah gak..
lagi pon dikira anak pompuan bongsu kan??so dari kecik aku memeng tak penah kene pukul berbanding dengan abang, kakak n adek aku...nk kene marah pon susah bab aku sgt lembut+lembap....

dipendek kan cite pada 2007, aku kene wat praktikal kat sebuah tempat nie...
tmp ni kat sebelah pantai timur..tak lah jauh sgt dari kl....(tak leh bitaw name tmp ek)
smp2 je kat tmp praktikal jer, ibu dah nangis2..maklumlah..nk hantar anak manje nye yg sowg ni praktikal...jauh plak tu....
then ibu pon nangis2 sambil cakap "emok(pggln keluarga tuk aku) mtk lah tukar tmp pratikal...mtk yg dekat2 selangor"..tapi yang pelik nya aku tak heran pon ibu nangis...aku nk gak praktikal kat situ..
bab tmp tu aku leh jumpe binatang kesukaan aku...aku kn pecinta binatang....:))

ibu n ayah selalu dtg sana, nk tgk aku...tapi aku sedar perubahan mula berlaku..
aku makin tak suka ngn family aku..n aku tak suke ngn bf aku...(bf dulu)...
bile aku tau dowg nak dtg, aku akan kuwa jauh2...bile tau dowg nk lik umah baru aku balik tmp praktikal tu balik...tuk pengetahuan semua, kat tmp pratikal tu aku duk sowg2....rumah nye ade 3 bilik..so kowg dpt agak la kan betapa besar nye umah tu.....

beberapa bulan pas perubahan pada diri aku tu, aku wat keputusan yang aku pon tak sangka aku leh wat...
ibu n ayah n bf dtg sana....aku bitaw ibu yang aku nk kawin ngn owg sane....
bile dgr je, ibu tros nangis...aku masih mcm bese...tgk ibu tanpa perasaan...dengan muka tak bersalah..aku teros kuwa umah....aku tau aku berubah..tapi aku tak tau nape?
aku ke tu?? anak yang manja..yang tak penah kene marah n pukul...
dah besa aku wat ibu sedih?? anak yang baik ke aku???

beberapa bulan sebelum aku tamat praktikal, ibu, ayah n bf tak jemu2 dtg...
mereka tak jemu2 tgk aku even tau aku mengalami perubahan yang mereka pon tak pasti kenapa...

pada satu hari tu ibu dtg...ibu bagi air mineral....
aku tny "ibu ape dlm air nie?"
ibu cume jwb"owh...ade kemenyan dlm air tu...emok minum smp abih tau...iyer lah..tmp ni keras..kita tak tau ape yg ikot kite nt"
aku yg sememang nye dgr ckp ibu hny ikot perintah...bila air tu abis..aku pasti isi ngn air lain smp lah kemenyan tu abih...

seminggu sebelum balik selangor, ibu nak mandi kan aku...aku tertany2 gak...tapi sebab arahan ibu..aku hny menurut...aku masuk bilik air...tgk dlm baldi ade bende yang aku pon tak pasti ape...byk daun2...
bile ibu jirus jer air kat kepala aku...aku teros terduduk....
ibu n ayah tny kenapa?? aku jwb, ade bende kuwa dari pala emok..
ibu n ayah hny tersenyum....

selepas aku abih pratikal..baru lah aku tau ape yg terjadi...
IBU, AYAH....emok mtk maaf...emok degil...emok tak dgr ckp ibu..lau emok ikot kata ibu suh tukar tmp praktikal mesti emok tak kene "buatan" tu...emok mtk maaf...
emok dah nyusahkan ibu n ayah...ibu ayah brulang alik ke selangor, perak n tmp pratikal tuk ubat kan emok...emok salah...emok bukan anak yang baik kan??
emok janji akan keje bagus2 tuk balas jasa ibu n ayah..ibu n ayah tak penah marah emok atas kisah nie..mereka terima dengan pasrah..tak henti2 berubat kan emok...

tyme aku nk konvo diploma...aku lihat kegembiraan terpancar di wajah ibu n ayah....ibu ayah memeluk aku..belikan aku bunga n bear...mereka tau aku suke bear...dari riak wajah mereka spt tiada ape yg pernah berlaku...aku bersyukur kerana dikurniakan ibu bapa seperti mereka....tiada apa lagi yg aku sesali kerana aku ada ibu bapa seperti mereka. 

sekarang ni, setiap ape yg aku wat..aku akan fikir kan ibu n ayah..mereka adalah keutamaan aku...aku SAYANG kan mereka...dan aku tak mau kisah ni terjadi ag dalam hidup aku...begitu menyiksaka...2tahun aku hny leh mkn sayur..dan bile maghrib badan aku akan mula gatal2...
cukup lah semua dugaan tu...aku tak mau nyusah kan ibu n ayah ag...AKU SAYANG MEREKA...


aku tag:-
.YAYA.(teman pengajian di poli)
~SHIDA~(teman pengajian di UiTM)
ASYA(teman yang memahami)



Tuesday, March 29, 2011

~ Cerita Aib Usah Disebarkan ~

assalamualaikum.....pagi ni igt nak cari pape info tuk artikel yang aku kene wat..
search2 kat internet, tibe2 jumpe lah info  DI SINI...so dalm ati terdetik..(bagus gak info nie...leh share kat blog)..

nape aku wat artikel tajuk nie?? sem ni aku n classmate yang lain kene wat majalah SASARAN...
so aku di tugaskan wat news dalam bidang keagamaan lah...hehehe....

so aku n kwn aku TATIE wat lah tajuk nie....
yelah....sekarang ni ramai owg kate wartawan ni suke cite pasal aib org ramai..
sejauh mana kebenaran nyer??

sebagai wartawan...kami hany melapor kan ape yang berlaku..
kdg2 bile kami nk rahsia kan bende tu, dgn sebab2 yang tertentu, masyarakat akn kate "kami mahu kan kebenaran"...son kami hanya lapor kan..
bile dah lapor...n tak kene gaya, macm nie lah jadi nyer..

dan timbul lah bagai2 pihak kate yang wartawan ni aib kn owg..hehehe..
aku berkata2 macm aku ni wartawan plak...insyaAllah..
ade rezeki nt...jadilah aku seorang wartawan..hehehe...


Allah Taala menyebut dalam Quran:
إِنَّ الَّذِينَ يُحِبُّونَ أَنْ تَشِيعَ الْفَاحِشَةُ فِي الَّذِينَ آمَنُوا لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ
“Sesungguhnya orang-orang yang suka terhebah tuduhan-tuduhan yang keji dalam kalangan orang-orang yang beriman, mereka akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat” (Al-Nuur: ayat 19).

Orang beriman sifatnya mengasihi saudara seagama dan sedaya upaya menutup keaibannya. Di dalam satu hadis:
يا معشر من قد أسلم بلسانه ولم يفض الإيمان إلى قلبه لا تؤذوا المسلمين ولا تعيروهم ولا تتبعوا عوراتهم فإنه من تتبع عورة أخيه المسلم تتبع الله عورته ومن تتبع الله عورته يفضحه ولو في جوف رحلة
“Wahai orang yang Islam dengan lidahnya sedangkan Iman belum sampai ke hatinya! Jangan kamu menyakiti orang-orang Islam, jangan kamu memalukan mereka, dan jangan kamu mencari-cari keaiban mereka. Sesungguhnya sesiapa yang mencari-cari keaiban saudara seIslamnya, Allah akan mencari-cari (membuka) keaibannya. Sesiapa yang Allah membuka mencari-cari (membuka) keaibannya, Dia akan mendedahkannya walaupun orang itu berada di dalam rumahnya”. (Hadis riwayat Tirmizi no 2032).

sebagai manusia kita tak lari dari melakukan kesilapan..macm tu gak ngan wartawan..bab tu lah kdg2 ade jer berita yg wartawan kene saman..kan3?? hehehe...
yelah..kadang2 bende ni jadi tanpa kita duga..bab tu kene sentiasa berhati- hati ape juga yang kita nak wat...
tmbah lagi dalam percakapan...terlajak perahu boleh undur..terlajak kata?? hehehe....

nota kaki:- kdg2 ayah aku pon bebel2 bile tgk wartawan yang tak abih2 nk interview owg (espeacially artis)..yelah..selagi tak menjawab soklan..selagi tu wartawan tu tny....hahaha..
smp ibu kate "hey ayah..awak jgn nak kutuk2 wartawan yer..anak awak tu pon bakal wartawan gak".hehehe..
SEMOGA MULUT IBU MASIN..N KATA2 IBU JADI KENYATAAN...AMIN......

Monday, March 28, 2011

"psstt..psstt...eyka domo buat bloglist la!!:) "

iyer...ni adalah contest ke 3 yg aku join tuk ari nie..
hehehe...
contest sape??
jenguk lah empunya di sini...

nape nk join bloglist ~ EYKA ~ nie??

  • iera join bab bak kate eyka " leh bantu nek kan blog traffic n leh lah kenal eyka dgn lebih dekat..even tak jumpe..kan??
komen pasal blog ~ EYKA ~

  • terserlah yang eyka FANATIK kat DOMO n PINK :))

hehehehe...so tamat lah sudah entri tuk kali nie..wat eyka..semoga berjaya tuk ini....:))

"Contest sweet couple yang paling cool n comel"

assalamualaikum....aku masih lagi kebosanan...
n aku masuk contest ag...hahaha...gaya tulis mcm tak de assgmnt jer..
pdhal punye lah byk..lalala.....

CONTEST APER???
tgk lah tajuk n3 kat atas...lalala....


nak tau lebih lanjut..leh lah ke blog DekCik...

aku nak letak pic's nie..so tak tau cool n comey ke tak...
hehehe...mencuba nasib...tak salahkan?? lalala.....



Gambar 1:- kat kat Pyramid...huhu...perasaan?? penat+lapar....tggu si DIA tukar2 baju..sib bek beli..lau tak...aku tumbuk perut die...hahaha...
Gambar 2:- kat ampang..kenduri kawin abg member si DIA...tp kini merangkap member aku gak.....perasaan?? best+excited....best tgk pengantin...tak sabar nak kawin rase nyer..hehehe.....

Dekcik duh tag lima owg rakan blogger..maka aku telah wat keputusan tuk mengeTAG.......
jeng..jeng..jeng......

.YAYA.....yaya yg dah kawin..huhuhu
Liyana Dalila.....yang yg sedg hangat bercinta
Haizal Qarnain.....yang baru menemui cinta baru :-)
INA....ag 2 bulan nak kawin...best nyer!!!
ALONG....kat Arab bersama yang tersayang....


dah..setel dah tuk contest nie..kite tgk ape yg akan jd seterusnya...tq Dekcik....

"Contest Natural Beauty"

ari ni tak de kelas...so tgh blogwalking...nampak plak contest nie..
so gatal2 tangan n jari...aku pon mcm nak join..saje2 jer...hehehe...

so aku buat keputusan nak letak pic nie lah..




dan saya nak tag 2 org kawan2 saya..:-


so sape2 nk join..tgk lah blog abg stalker nie..:-)



~Syarat-syarat~

-Wajib la meng'Follow belog kapcai abg stalker ni atas dsr kesusilaan
-Harus la memPertandingkan satu (1) gambar:

Perempuan = MUKA TANPA SEBARANG MEKAP 

Lelaki = MUKA SUCI DAN JELAS 

(Tanpa Aksesori seperti Spec,RayBan,Sunglass,Lens atau adik beradik dgn nya la)

-Abg nk gambau 'Sorg2' je..gambau ramai2 dgn kwn ke apa ke Disqualified.
-Bt entry tajuk "Contest Natural Beauty" pastu tepek banner kt atas tu kt en3 n sidebar korg.
x pyh bebel pnjg2 k.
-Tag 2 org kwn.Make sure diorg tahu ek.
-Tinggalkn link korg dlm ruang komen abg stalker.

Expired Date: 1 Mei 2011  - (11.59pm)

~ aku mmg berHATI BINATANG !!! ~

assalamualaikum....
bace n3 macm ganazz sgt kan?? hehehe....
ape tu HATI BINATANG??

aku berhati binatang bab aku suke binatang..hehehe..
aku suke patung2 binatang...
aku akan begitu TERUJA lau de owg bagi aku patung2 binatang..hahaha.....

koleksi dah byk...n nak tambah ag...
lalalalalala......

antara koleksi "binatang" yang aku ade...
hehehe.....

latest punyer....
MR CRAB...
SEPANKEBOB
PATRIK......
aku mmg suke lah bende2 yg berkaitan binatang nie..
lau tgk movie pon aku suke cite2 binatang mcm ice age...best kan??
spongebob, wonderpets pon aku layan...
 so ade sape2 tak nk tambah koleksi binatang aku?? hehehe...


nota kaki:- si dia selalu ckp aku kene lebih matang bab aku dah 24 tahun...
tak leh suke2 patung2 ag...lalalala....aku tak kisah...:p

Sunday, March 20, 2011

~ iera JONGANG??? ~

assalamualaikum wbt....ape??? iera jongang?? betollll...percaya lah...nt mesti owg kate, tgk dlm pic tak nmpk pon jongang nyer...lalalala...betol lah..aku tak jongang..hahaha...

tapi nape tajuk n3 aku mcm tu?? sebab...dah byk kali owg pggl aku halimah jongang...ermmmm...same ker?? TAK LANGSUNG kot...:)))

nape tibe2 aku igt bende nie?? bab ari 2 aku g National Library ngn kwn aku...DEQ NOR (tulih name skit...baru lah hot...) pastu die der tgk pic aku tyme aku keje kat de palma dulu.....

iera:- (tgh tgk2 pic's kat de palma...mklum lah...imbas kembali kenangan)

deq nor:- iera, tgk2...pegi balik kat pic tadi tu....atas2.....(sambil jari tunjuk ke skrin lappy aku)

iera:- yg mane?? yg nie ker??

deq nor:- eee...muka ko mcm anak artis...(tak sempat nk abih ckp)

iera:- anak aznah hamid???

deq nor:- iyer ker?? yg anak die berlakon HALIMAH JONGANG tu kan??

iera:- (berbasi2 je aku ckp)..ermm....yelah tu.....

deq nor:- eeee....muka ko same lah mcm halimah jongang....hahahhahah....(suke sgt ek??)

iera:- errmm...ko owg yg ke bape ntah ckp.....(dlm kepala berpk2...iyer ker?? same ker?? )

nak tau pic ape yg deq nor maksud kan?? tgk bwh ek......

iyer...pic ni lah yg deq nor kate muka aku mcm
HALIMAH JONGANG!!!!

same ke?? tak kan???
:))
 ok2...cukup..adakah anda sedg gelak??? jgn!!!! saya malu..
lau tak gelak..teros kn bace...ngeh3...

ok lah...kes owg kate muka aku mcm halimah ni, bukn lah isu baru yer kwn2...hahahahaha....
sejak cite halimah jongang ni kuwa kat astro, teros saya glamer..lalala...jgn jeles.....
(w/pun tak same pon..)

KISAH 1


pas je cite halimah jongang tu kuwa kat tb...tros kwn (ehem...ehem..)aku kol....

si dia:- hehehehe....tgk tak halimah jongang???

si aku:- tgk....nape gelak2 nie???

si dia:- tak lah...sepupu cakp muka awak mcm HALIMAH JONGANG....

si aku:- erkkk???

KISAH 2


aku g ikot kwn aku lik kg die...jln2 kg..tayang muka..hahaha...

si aku:- g mane tadi?

si dia:- g kat jiran tu....hahahahaha...lawak lah...

si aku:- nape plak???

si dia:- tak lah..dowg tny, aku kwn ngn pelakon HALIMAH JONGANG ker?? tgk live lawa lah....

si aku:- erkkk???

KISAH 3


tyme aku nk amek lesen 2 bulan lepas....ade kenal ngn sowg akak nie....tgh best2 sembang, tibe2 die ubah topik...

si akak:- mira..(pgglan die tuk aku)...

si aku:- iyer kak...naper??

si akak:- muka ko mcm HALIMAH JONGANG kan??

si aku:- erkkk??? nape pggl halimah jongang?? name die kan SHEERA ISKANDAR?

si akak:- mana akak tau name die..yg akak tau die pelakon halimah jongang...

si aku:- (gelak2 jer)..same ker??

si akak:- same lah...mcm HALIMAH JONGANG versi pakai tudung...hehehe.....

si aku:- errkkk???

tu lah antara kisah2 nyer..nak cite ag, tapi mcm byk sgt jer....cukup2 lah tu ek??
hehehe.....nt byk2 kowg busan plak.....

n ni last..betol2...pas nie aku abih kn n3 nie..hehhee.....

kowg tau kn pasal HALIMAH JONGANG ni gaduh ngn penerbit cite tu??
n penerbit tu nk saman lah..ape lah...mls aku nk amek tau..hehehe...

then, ade lah classmate aku nie ckp...pas ni mesti penerbit tu dtg kat fac masscom..aku tny nape?? dgn slumber nyer die jwb, yelah..nk cari ganti pelakon HALIMAH JONGANG....

aku mase tu mcm blur2...iyer ker?? die nk wat audition ker??

tros kwn aku ckp...KO LAH !!!!!!


tu lah kisah yer...so tgk lah pic nie..aku rase pic kat bawah nie lah yg memulakn segala nyer....


ramai owg komen pic nie kate aku mcm pelakon
HALIMAH JONGANG.....

dari friendster, myspace, tagged...
smp lah ke facebook....
komen same yg aku terima...

sejak tu, pic2 kau yg len pon der owg komen aku mcm
HALIMAH JONGANG
sekian :))
tq bab sabar membaca ....

Saturday, March 19, 2011

~ nak keje ape ek? ~

assalamualaikum wbt..skg ni nk dekat kul 3pg...aku dah selamat gosok gg n bsuh muka..tapi mata tak ngntok ag...mane tak, aku dah munim nescafe 3 in 1 tadi...huhuhu...

tgh sowg2 melayan perasaan ni, aku tringt lah pasal perbualan ngn ibu tadi...ermmm...windu nye kat ibu n ayah...dah lame tak lik kuala selangor.....

pas je abih ckp ngn ibu, teros nangis..tak tahan lah wei...windu sgt..hehehe...

dalm perbualan ibu tny, makcik aku yg kat shah alam ni ade kol tak..bab die nk mtk tolong keje kat stesen minyak die....nk keje mcm ner..assgmnt ak pon tak penah2 abih..makin byk ade lah..huhuhu....

so pas jer letak aku pon pk2....lebih kurg 4 buln cuti b4 aku nk g praktikal buln 9 nt...ape aku nk wat??
takkn nk duk umah...makan..tgk tv..tydo...ermmm...mmg mcm belon lah badan aku....

aku pk nk keje kat tmp lama....kat DE PALMA HOTEL kuala selangor...

ke nk keje kat ESSO makcik aku nie??

meh2 sini..nk gosip skit..heheh..kuala sel kn...die kan..nk bukak mcD dah..heheheh...
so aku pon berpk2 lau aku tak dpt keje kat de palma tu, aku nk keje mcd lah...

ish..ish..ish...alangkah hepi nyer kau lau dpt keje kat mcd..ari2 aku leh mkn big mac..lalala...
ni lah angan2 aku...huhuhu...

tapi tak tau lah wei mane yg ok....hope dpt lah keje kat de palma tu.....bab aku dah keje kat sane 6 bulan...so tau lah selok belok keje kat sane...

DOA KAN EMOK YER !!!!!(hope dapt keje kat depalma..hehehe)

lau keje de palma leh jadi mcm2....
ni pakai tyme tema askar....

gadis ayu berbaju kurung..
tyme bulan pose....

FnB sejati...hahaha...

tema India..
best2 dpt mkn sari...

tyme pose best..
leh posing kat pelamin..hehhee....
(tapi pakai tag nama)
nota kaki:- SAYA NK KEJE kat de palma...best2!!!!!


SELAMAT MEMBACA....
TQ....

Thursday, March 17, 2011

~ MAK terasa NYAH ~

Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan jatuh cinta,lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.

Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu.

Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.

Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih mengangap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.

Andai lelaki tahu..Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

Andai lelaki tahu..Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya. Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyongkong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal 
menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda.



p/s:- kredit to Eiyra Ahmad (FB)
nape ade tulisan ungu?? bab tu yg wat MAK terasa NYAH...huhuhu...

selamat membaca.....

~ cantek nyer DIA ~

assalamualaikum wbt....ari ni busan...yelah..seharian tak de kelas..hehehe..keje byk tapi tak tau nk wat ape....
so, tgk dari entri mcm best tak?? lalalala...kegedikan aku dah mula terserlah.....

so entri nie aku nk share pasal cantek...bukan keCANTIKan yg aku ade, tapi pendapat aku...aku cantik?? cantik ke aku?? hehehe....

aku suke tgk gurl yg cantek2...yg pandai make up...ermm..sape tak suke tgk bende cantek kan?? begitu lah juga aku...kdg2 aku nk jadi mcm mereka...yelah...pandai make up....pandai bergaya..tapi tu lah...aku rase aku mcm tak sesuai jer tuk sume tu...hehehe...

tapi make up pon, aku suke lau make up tu simple jer..tak suke lah tebal sgt mcm burung antu..aku pon takut..hehehe...

mcm2 bende yg kite dgr bile tgk gurl make up over2 ckit...nt ade lah mulut2 yg ckp...nt kawin tak der seri lah..bile buang make up muka buruk lah...lawa sebab make up jer...cube tak make up..n mcm2 lagi lah...2 sume bende bese kite dgr..kan??

pada aku plak, aku mmg suke bab2 solek2 nie..tapi wat mase skg, aku lebih suke kuwa pakai bedak jer..lalala.....bedak yg mampu menutup kesan jerawat yg m'buak2 kat pp aku nie..lalala......

so tak payah pk2 nk pakai foundation, n mcm2 ag...aduhh....byk nyer bende nk pakai..hehehe....

aku rase last aku make up beriya pon tyme menari2 dulu kot...ehem..ehem..aku menari?? hehehe...
jgn tak caya....dulu aku penari Citrawarna ok..lalala..sekrg dah bersara...hahaha...nk jadi wartawan plak..insyaAllah......

ni tyme dinner kat politeknik...
ermm...tyme ni pon aku make up.....
tgk lah pp...aduhh...berkilat2...
malu wei.....

skg ni aku lebih suke mcm nie jer..
pakai bedak n eyeliner..
dgn hrapn bile pakai eyeliner tu, mata aku nmpak beso ckit..
ermmm..tapi same jer...hehehe...

ni latest punyer..tyme shooting part 5...
make up, tapi tak tebal sgt...
skill make up tyme menari dulu dah mula pudar......

ni lah aku.....
pp still nmpk kesan jerawat ..even dah pakai bedak...haha....

nota kaki:- tak kisah lah kowg make up ke tak, asal kn kowg tau sape diri kowg...lau nk ikot kan ckp owg len, mmg kite jer sentiasa slh..so....ape2 pon yg kowg wat, bia lah bende tu tak memudaratkn kiri kome yer....

TQ kerana baca entri nie!!!!
SAYANG anda SUME.....

~ nk abih belajo dah...~

pejam celik..pejam celik...aku nk hampir abih belajo dah..rase kejap jer...dah hampir 3 thn aku belajo kat UiTM shah alam nie...skg nie aku tgh bekerja keras tuk sem 5 nie..then sem 6 aku dah leh wat praktikal..insyaAllah...hope sume nye berjalan ngn lancar....

bab tu lah skg ni kene tumpu kan pada ACADEMIC WRITING...lau tak lepas...tak praktikal mak nok...huhuhu...nk kate seng, tak lah seng sgt..kene byk kesabaran gak lah wat bende nie..lalala...

dgn ade nyer advisor yg baik n juga yg boleh membimbing, maka aku bersyukur sgt dapt advisor mcm SIR MOHD AMIRUL AKHBAR...ni bukan nk bodek kay..ini series...tgk muka aku..series kan?? hehehe.....

tajuk academic writing aku....AN ANALYSIS ON IMPACT OF EDUCATIONAL TECHNOLOGY AMONG UiTM STUDENTS (MASS COMMUNICATION)....

so byk gak lah masa yg di abih kn tuk wat bende nie...tapi tak kisah sgt lah bab nk print2 jurnal nie, bab sem ni aku ditaja...pendek kate bab2 print ni beres lah...tak payah bayar...so wit print tu leh wat beli tudung..yeah!!!!

so skg nie aku dlm proses nk siap kn academic writing aku..

sile bagi SEMANGAT pada saya yer!!!!

EMOK BOLEH!!!!!!



iyer..tulisan ADVISOR tertera diproposal..
bermakne...ade bende yg kene tambah..n diperbetolkan....

AW tak setel ag...
tapi buku ni dah dapat..
adoiiiii.....

Practical Training Evaluation..
mereka kate advisor AW yg akan evaluate kite..
betol ker???
SIR AMIRUL....hehehe....

iyer...aku harus bace buku nie...
tuk introduction dlm AW....
iyer...aku akan tros wat AW nie smp lah tamat...insyaAllah...

p/s:- kat kolej ade peti sejuk ker? mane aku simpan coklat tu?? hehehe....
tu lah gune nye baju yg bertingkat2 tu....selit jer coklat bawah2 lipatan baju tu....tak pe...
darurat....hehehe....

Wednesday, March 16, 2011

~ camner awak pakai tudung nie??? ~

assalamualaikum wbt.....huhuhu..dah lame tak update blog...windu sgt..lalala
ari ni nk share cite ngn kowg sume..pasal tudung..iyer..aku nie baru jer pakai tudung..tak smp setahun ag...
n alhamdulillah..aku selesa ngn imej aku sekrg...huhu..mcm artis lah plak...

tp bukn tu cite nyer, aku nk share bab ramai sgt owg tny mcm ner aku pakai tudung...antaranye...

  • mcm ner inner ko tak lekat kat dahi??
  • cam ne ko lilit selendang tu??
  • nape aku pakai selendang tak kemas mcm ko??
so, kat sini aku nk jwb lah persoalan2 tersebut..hehehe...

  • inner aku tak melekat kat dahi bab aku dah tetas skit bahagian belakang inner tu...aku pon tak leh pakai inner yg melekat kat dahi..nt muka aku nmpk mcm bola...bulat mcm bola2 api...hehehe....
  • selendang plak..aku lilit ikot dan aku jer..mane yg aku rase ok, aku lilit jer....aku wat sebelah pendek n sebelah pjg, then yg pendek aku lilit kn kat leher tapi biar ader lebih tuk tutup dada...yg pnjg aku bawak ke ats kepala n pin kat sebelah pipi kiri....(mesti tak faham bab tak der pic...nt aku letak pic kay)
  • kemas ker??? hehehe...aku pakai tudung bese2 jer..tak lah kemas sgt..cume b4 nk pin tudung kene tarik elok2 lah...leh jer tarik ketat2...tapi takut tak selesa plak..aku kdg2 pon rse nk tercekik bab ketat sgt tdung yg lilit kat leher..hahahaha...

ni lah rupe bile dah pakai inner n tudung...
ngeh..ngeh..ngeh...
ni lah rupe inner yg kene tetas tu..



p/s:- aku selalu view blog2 yg ade tunjuk care pakai tudung..dari situ lah aku belajar..hehehe.....

Thursday, March 10, 2011

~hantu...hantu..hantu ~

hihihihi......nape aku letak tajuk entri nie ek?? aku pon tak bape nk pasti..
cume aku der bnde nk share...so lau kowg der pendapat ttg nie, bitaw lah aku ek...

pada suatu ari....pada event kolokium....aku sembang2 ngn sowg gurl nie...

erna:- wei...kat dlm mate ko tu ape?? luka ker??

iera:- ntah lah wei..aku pon tak tau.....dah lame dah ader....ramai owg tegur....

erna:- ko tak g check ker??

iera:- dah, doc kate tak de pape...so aku tak kisah sgt lah...

erna:- tu taik lalat lah....dlm mata ko ade taik lalat..mesti ko leh nmpk HANTU kan???

iera:- haaaaaaaaa......?????????????????? (terpinga-pinga)

(smp skg masih berfikir2 betol ke ape yg erna ckp tu????)

~ WARTAWAN, UNDANG2 & NEGARA ~

topik mcm gah..huhu...agak gah di situ yer.....
tu adalah tema tuk KOLOKIUM KRITIKA MEDIA KE 24...yg dianjurkan oleh pelajar SEMESTER 5 KEWARTAWAN FAKULTI KOMUNIKASI DAN PENGAJIAN MEDIA....(yakni kelas aku n 5c)..huhuhu...

kolokium ni mcm perbincgn ttg sesuatu isu lah...kolokium ni tiap2 sem ade n studnt sem 5 yg kene organize..
tuk kolokium kali ni...aku...MAHIRAH BINTI ZAKARIA...no matriks 2008399467...huhuhu...
memegang jawtn sebagai TIMBALAN KETUA PROJEK...

seng ke jd TKP nie??boleh tahan lah gak tugas2 nyer...huhuhu....
on that event, aku ditugaskn menjadi FLOOR MANAGER (FM)...yakni aku bert/jwb memastikan segala perjalanan kolokium berjalan lancar.....

and ALHAMDULILLAH.....kolokium tu berjalan dgn lancar......SYUKUR pd TUHAN.....

ni lah....owg2 yg telah menjayakan KOLOKIUM nie...
tahniah kpd anda semua :-)

aksi FM tgk anak buah nye wat keje...huhuhu..
yg sedg tydo kat belakg tu ialah KP event ni..
KP a.k.a KETUA PROJEK..
nape die tydo???
bab pada ari event, FM yg ade kose veto....
bab tu die senang lenang...sesuka ati je tydo..hahaha...

aku yg sedg berANGAN2 nak jd mederator...
bersama 3 panel yg sengal...huhuhu

best fren aku di uitm.....

gurl's MC221 5A...
(mc221 tu program di masscomm....221 tuk keWARTAWANAN)


5A dan 5C bergabung...
mana aku???
hehehhe......cari2....
sape dpt cari, akan dapat adiah.....
senyuman yg manis dari aku...lalalala.....

aduhhh!!!!!
ni tak dpt nk elak bile emosi GEDIK dah dtg...huhuhu...

PANEL2 KOLOKIUM KRITIKAN MEDIA KE 24

  • DATUK MOHD ZAINI HASSAN - PENGARANG UTUSAN MALAYSIA
  • PROF DR ABDUL AZIZ BARI - PROF.KULIYYAH UNDANG2 UIAM
  • RAZALI AWANG - SENIOR WARTAWAN TV3

p/s:- bersyukur bab sume berjalan ngn lancar...TERIMA KASIH pada sume yg membantu menjayakan event nie....yg pntg...lepas sudah tugas aku sbg FM...huhuhu...

event ni masuk paper......bace yer....huhuhu....


SURUHANJAYA DICADANG UNTUK PANTAU LAPORAN MEDIA

SHAH ALAM, 5 Mac (Bernama) -- Cadangan dibuat supya ditubuhkan sebuah suruhanjaya bagi "menegur dan memantau" laporan media dan saluran untuk rakyat membuat aduan. Pengarang akhbar Utusan Malaysia Datuk Mohd Zaini Hassan berkata suruhanjaya itu perlu dianggotai oleh wakil pengamal media, ahli akademik serta mereka yang difikirkan sesuai, tanpa ia diletakkan di bawah sebarang kementerian.
"Dengan adanya suruhanjaya seperti ini, segala rasa tidak puas hati dan aduan mengenai laporan media dapat dibuat melalui saluran yang betul," katanya pada kolokium kritikan media ke-24 anjuran Universiti Teknologi Mara dengan tema "Wartawan, Undang-undang dan Negara" di sini hari ini. Pensyarah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof Dr Abdul Aziz Bari dan penerbit TV3 Razali Awang antara ahli panelnya.
Bagi Dr Abdul Aziz, suruhanjaya khas tersebut perlu mempunyai modus operandi dan tidak dikongkong oleh satu badan memandangkan media mempunyai kawalan sendiri serta mempunyai kuasa undang-undang untuk bertindak terhadap laporan yang salah.
-- BERNAMA MK HK HM
 Majlis Media perlu tubuhkan
SHAH ALAM 5 Mac – Penubuhan Majlis Media yang disyorkan sejak sekian lama perlu dilaksanakan bagi menentukan nasib pengamal media dan pengguna di negara ini dapat dibela.
Penolong Ketua Pengarang 1 Kumpulan Utusan, Datuk Zaini Hassan yang membangkitkan kembali syor penubuhan majlis itu atau sebuah Suruhanjaya Media berkata, langkah tersebut penting bagi membolehkan rakyat turut dapat meluahkan aduan sekiranya tidak berpuas hati terhadap sesuatu laporan atau berita.
“Golongan wartawan diibaratkan seperti lilin, mereka membakar diri sendiri untuk kepentingan orang lain tetapi oleh kerana keadaan yang terlalu tebal dengan birokratik menyebabkan wartawan tidak terbela.
“Justeru, kewujudan sebuah majlis atau Suruhanjaya Media merupakan satu keperluan untuk pastikan hak semua pihak berada pada landasannya,” katanya.
Beliau melontarkan pandangan tersebut pada Kolokium Kritikan Media Ke-24 bertemakan ‘Wartawan, Undang-Undang dan Negeri’ anjuran Fakulti Komunikasi dan Pengajian (FKPM) Universiti Teknologi Mara (UiTM) di sini hari ini.
Zaini yang mengupas tajuk ‘Wartawan Penerus Agenda Pembangunan Negara: Antara Pelaporan Terpimpin atau Pelaporan Tiada Batasan’ berkata, pengamal media menghadapi cabaran dalam memastikan etika kewartawanan dapat terus diamalkan ekoran faktor kemunculan pelbagai medium media baru yang mengutamakan kepantasan laporan berita.
“Secara radikalnya etika media tidak lagi relevan kerana soal ketepatan bukan dijadikan asas penting tetapi soal kepantasan sekali gus memberikan kesan kepada maklumat yang disalurkan. - UTUSAN


Tuesday, March 1, 2011

~ photoshoot ag...~


ehemm...ehemmm...testing sore..entri kali ni nk cite ag pasal phostoshoot...kali ni ngn budak kelas 5C...5C tu aper?? mcm nie..kelas aku adalh kelas JOURNALISM 5A...bab ktwog dtg dari u lain or stpm...kelas JOURNALISM 5C ni plak..budk2 diploma uitm melaka...yg pas abih dip, tros wat deg kat uitm shah alam...nk beze kan ant kami...so ade lah kelas 5A n 5C...nape C n bkn B?? tujan tny aku..kene tany dekan massscomm.....:-)

memndag kan n juga melihat kan..(sinonim ok)..sem ni last sem ktowg kat uitm nie..(insyaAllah)..maka kami pon wat lah 1 photoshoot tuk kelas kami...yelah..pasni masing2 nk g praktikal....insyaAllah.....

tema kali ni putih...baju mesti putih..yg len nk kaler2 tak kisah..lantak kome lah nk pakai ape pon...adduhhh..dah kuwa loghat perak nie...lalalalala....

aku tak siap beriya pon tuk photoshoot nie..bese2 jer...gune kn ape yg ade..tak nk membazir....

so tgk lah pix's di bawah yer..lau cite jer tp tak de pix..tak feel plak..tgk yer...tgk....huhuhu...

posing tuk memanaskn enjin..
pas ni leh posing sakan..
hehehe....

amek pix tuk tampal kat tag..
tyme kolokium nt.....
aku suke pic nie..

dari tepi plak...
aduh...
jenuh tahan nafas wei...lalala...

peace.....

budk perasan comey nk posing ag...
nasib lah sape jd mngsa aku....
tuk jadi kameraman....

posing maut..
hahaha...maut ker???

ermm....bulat sgt nie....
pp nyer...
atas2 tu pix's aku sowg...yg perasan comey n bajet model..haha...
bwh ni pix' aku n budak2 kelas..n ngn budk kelas 5C juga....

gabungan 5A n 5C...

baru msp studio dah snyum...lala...


:-)



nota kaki:- aku amat suke tgkap2 gmbar nie..nk jadi model tak lepas...so perasan sendiri jer lah..huhuhu