Followers

Monday, August 22, 2011

~ akhirnya!!! UTUSAN...~

ini ialah entri aku yang kedua selepas seminggu aku biarkan blog picisan aku ni bersawang..selepas bersih kan sawang...baca entri bloggers...aku pon mendapat idea untuk membuat penambahan entri..:))

oleh itu, aku memaksa kalian semua untuk membaca...jeng..jeng..jeng...huhuhu...

korang pernah baca tak MENANTI PANGGILAN dalam blog aku nie? belom ag?? aduh...marah ni..pegi baca cepat...hehehe....


oleh itu, panggilan yang ditunggu menjelma juga..walaupun bukan dari mulut Ketua Program sendiri..*kawan yang bagitau aku* tapi sekurangnya aku tak lah terkontang kanting lagi....


5 September 2011..aku akan mula praktikal dekat Utusan...aku harap semua nya berjalan dengan lancar..neves memang lah neves..1st time nak kerja sebagai wartawan yang sebenar...sebelum ni cari berita sekitar UiTM Shah Alam jer...lepas ni, kena jalan jauh lah sikit nak cari berita.....:))

p/s:-Semoga Segala Berjalan Dengan Lancar Seperti Yang Diharapkan....AMIN...

~ ni semua salah kakak aku !!! ~

gambar ni ade kene mengena tak dengan entri??
aku letak sebab kucing nie comey...:))


Assalamualaikum....ermm...rindu...sangat rindu..terlalu rindu...mana tak nyer, dekat seminggu aku tak dapat nak on9..ape tah lagi nak jenguk blog picisan dan laman muka buku aku tu....ni semua salah kakak aku!!!!

hahaha..tapi aku tak pe lah..sebagai adik yang prihatin dan berhati mulia + cute, aku rela....
aku bagi kakak aku pinjam laptop dan berukband aku nie..bagi peluang kat 'si berdarah manis' tu cari apa- apa yang patut untuk majlis dia nanti..huhu....*korang dah pikir ape yang aku ingin sampaikan??*

kerana kakak aku juga lah, blog aku ni bersawang..dan yang yang paling sadis aku tak tau entri terbaru bloggers..sedih tak?? *sila sedih sekarang* :))

tapi tak pe...aku akan berusaha untuk membaca entri kalian dan memberi komen walau sepatah dua...*untuk menunjukkan tanda sokongan yang tidak berbelah bahagi*

p/s:- raya...baju baru, kasut baru, tudung baru...header baru???? *berharap*


Saturday, August 13, 2011

~ INFO KESIHATAN - TIROID ~

Assalamualaikum..pagi ni aku tak nak cerita pasal tips cinta lagi..tapi nak kongsikan info kesihatan dengan kalian semua...penyakit yang akan aku kongsi kan dengan kalian ialah TIROID..kenapa penyakit nie?? tak der penyakit lain ker?? sebab aku salah seorang yang mengidap tiroid..

mula dikesan?? awal tahun 2010..bila aku batuk, akan ade benda bulat di leher aku...macam tersembul keluar..eee...bunyi macam ngeri tak?? huhu....sejak itu aku berulang alik ke hospital...

macam mana rupa tiroid nie?? ia datang dalam pelbagai bentuk..hahaha..yang aku alami, sebesar bola ping pong..besar tak?? tak sangat kan? kalau sebesar bola sepak tu yer lah besooo....:p


kalau orang nampak tiroid nie, orang akan pelik...aku ni perempuan ke lelaki..awat ade halkum?? tapi halkum aku bulat...tak tajam macam lelaki tu,halkum aku kat tepi leher, bukan kat tengah leher..hahaha....*gurau kay*..aku perempuan..PASTI!!!

simpton tiroid??
- kadar denyutan nadi yang lemah (60 kali dalam seminit)
- kelenjer tiroid yang membesar
- kulit yang pucat, kekuningan, kering
- kuku yang rapuh
- rambut yang kering dan mudah gugur
- suara berubah menjadi parau dan serak
- pertuturan lambat
- sejuk apabila orang lain berasa panas
- letih
- kemurungan
- berat badan bertambah
- sembelit
- lidah tebal
- kejang otot
- jari jemari yang kebas
- tidak subur, jika hamil kandungan mudah gugur dan aliran haid bertambah


(kebanyakan simpton di atas aku dah alami..tapi yang akhir sekali tu belom lagi kay!!! )


kalau kalian korang nak tau pasal penyakit ni dengan lebih lanjut, boleh lah bertanya kepada doktor yang beehampiran dengan anda...jangan gi tanya dekat kaunter pertanyaan shopping kompleks plak...memang sampai malam raya lah korang tak dapat jawapan...huhu...

iera:- setiap penyakit ada ubat nya..sakit hati??

Friday, August 12, 2011

~ kekasih merajuk?? TIPS !!! ~

DR LOVE kembali!!!! tips yang ingin dikongsikan sebelum bersahur..sebelum dengar ibu ke dapur memasak nasik..yeah!!! tak sabar nak makan nasi 2 pinggan..yyuuuhhuuu....

tips- tips nye adalah.....

  • pujuk
biasa lah...lau dah ade orang merajuk kan?? mesti lah kene pujuk..tapi pujuk, biar lah berpada- pada...jangan lah terlebih pujuk sampai ke tahap melampau..anda faham kan maksud saya??

pada aku, kalau aku nak pujuk orang, aku akan pujuk tiga kali jer..lebih dari tiga..harap maaf..tiada lagi pujukan untuk kamu....dalam hati ..*ko ingat keje aku nak pujuk ko jer???*..hahaha

  • bagi masa
bagi lah si dia dan diri sendiri masa untuk memulihkan keadaan diri masing- masing..maklumlah tengah marah kan..macam- macam benda nak cakap..sumpah seranah semua keluar...

takpe takpe..aku faham..sebab aku pun macam tu..hahaha..

  • lantak kan dia!!
kijam nye aku nie...huhu...ni kalau dah tahap kritikal..dah pujuk pon tak mau jugak..lantak kan die!! amboi...ingat die sorang jer ade ego?? kita ni tak de ego lah?? tak kisah lah kalau nak ber'ego' pon..tapi jangan lah tinggi- tinggi sgt..sebab aku nie gayat...lalalalala.....

tapi!! tips ini hanya pendapat dari aku...kalau anda ade pendapat yang lain..kongsikan yer...jangan kedekut!!! babab nanti...

iera:- seorang yang sensitip dan kuat merajuk...FAKTA!!!

pujuk lah...pujuk lah..
dah wat muka sedih nie...:(

~ laman sosial...tempat mencari publisiti murahan?? ~

ok..pagi nie memandag kan DR LOVE tido awal, maka aku nak wat entri bertajuk seperti di atas..apa?? busan?? sampai hati korang..:(

petang tadi tengok ibu masak juadah berbuka..iyer..aku ulang...tengok ibu..bukan tolong ibu....tak der yg salah kan dengan perbuatan aku tu?? jeng..jeng..jeng..*mesti ramai yg batalkan hasrat nak amek aku jadi awek dorang*..:))

sambil aku tengok ibu masak, aku terbaca satu artikel kat newspaper nie..ermm...laman sosial tempat mencari publisiti murahan??  apakah?? mengapakah?? siapakah??

sebagai seorang yang suka amek tau hal orang....*ade aku kisah*..aku pon baca lah artikel tu sampai abis..

betol jugak ape yang penulis tu tulis...

laman sosial ni tempat mencari publisiti murahan..terutamanya golongan artis....*penulis tu yang cakap*

sebagai contoh..nak tunang or kawin..ni haaaa....canang satu kampung nie..tak cukup tu, canang satu Malaysia plak..maklum lah..artis nak tunang @ kawin kan?? mesti lah  bgtau satu malaya...kalau tak, sapa nak tau...ermmm....dalam hati terdetik..*betol gak*

tapi, itu hanya lah pendapat si penulis...setiap orang..ada pendapat nye yang tersendiri..
jangan cakap artis lah..kadang-kadang kita yang bukan artis ni pun tak terlepas kan??

sebab tu lah kadang- kadang korang boleh tgk kat laman sosial ade jer di antara kawan2 kita yang mencanangkan hal luar dalam hubungan mereka...

ade antara tu sibuk bercerita nak berkahwin nie...siap post kat wall setiap kali dah beli barang hantaran..
aku yang mmg suka amek tahu hal orang ni pon, dengan selamber badak pon tanya...bila nak nikah nya??
jawapan yang ku terima?? hujung tahun depan....dalam hati....apa??

iera:- nak canang kat orang lah, nak g makan kat mcd..:))

Thursday, August 11, 2011

~ apa salah nyer PUTUS TUNANG?? ~

sejak dua tiga hari ni aku rasa macam dah jadi DR.LOVE lah..haha..so sape- sape ade masalah pasal cinta boleh lah berjumpa saya yer..hahaha..*nak mintak kene sepak nie*

sekarang ni kita sering dengar berita tentang orang putus tunang *bahasa journalism nak mai dah..*tak payah lah aku sebut kan sape kan?? aku rasa mesti dah terlintas kat kepala korang yang bergeliga tu..mana tak nya..siap stesen radio pon boleh wat diskusi tentang isu nie..nampaknya, isu ini semakin series...

makna nye bukan isu PUTUS CINTA jer menjadi perbualan..tapi isu putus tunang juga???

aku pon nak cakap lebih-lebih tak berani sebab aku pon belum ade pengalaman jadi tunang orang..
hanya boleh berikan pendapat....alam pertunangan merupakan proses bagi pasangan mengenali antara satu sama lain dengan lebih mendalam..bukan dalam baju yer...maksud nyer hati budi...dan juga mengenali keluarga masing- masing...

maka sebab tu lah dalam proses bertunang ni orang kate banyak dugaan, sebab kita akan lebih mengenali pasangan dan keluarganya...*eee...mane aku tau nie?? dah tunang ker??*

jika dalam alam pertunangan ni kita rasa ade yang tak kene, maksud nya ada perkara yang mungkin akan berlaku di kemudian hari yang akan membawa kepada perpisahan...tak salah lah jika pertunangan di putus kan...

tak payah nak malu jika putus tunang jika itu adalah jalan penyelesaian yang terbaik....sebab tu lah tidak digalakkan bertunang secara besar- besaran..cukup lah orang yang terdekat jer tau..sebagai saksi pertunangan kalian....*ceh..aku nie poyo jer...cer sepak aku skit*

kesimpulannya, baik putus tunang daripada dah kawin, beranak pinak..tiba- tiba bercerai..kan??

tapi apa- apa pon, kita hanya merancang...Tuhan yang menentukan..jika tiada jodoh kita dengan si dia..tiada lah..mungkin dengan orang lain..setiap yang berlaku ader hikmah nyer...:))


iera:- bukan omong kosong yer...dapat info daripada kaunselor HEBAT di negara ini !!!

~ putus cinta?? TIPS !!!! ~

pagi ni aku putus cinta!!! amek kau...statement tak leh blah...iyer lah, entri sebelum nie kan aku KAPEL LEBIH DARI SATU..aper?? tak baca lagi?? cepat- cepat gi baca..aku tunggu nie..huhu...dah?? ok....sambung entri ni plak...

sebelum tu, mesti si pembenci yang kapel 18 orang dalam satu masa tu menghina aku lagi ~ eleh minah nie, semalam wat entri KAPEL LEBIH DARI SATU, hari ni nak wat tips putus cinta plak..macam bagus jer...sekeh kang...~ kata pembenci itu kepada iera zakaria...

yelah..dah kapel sampai 18 orang, takkan nak kawin semua sekali kot..mesti lah kene putus kan?? ishh...isshh...kira banyak kali lah kene putus cinta yer?? mau bergelen- gelen air mata...huhu...cian..:(

tak kira..nak share jugak..sebab pagi nie aku putus cinta !!!


  • buang je ape- ape yang berkaitan dengan si dia
tak kira lah..mesej yang dah bertahun korang simpan, gambar, no.telefon dia..apa- apa yang berkaitan dengan si dia lah..buang jer...kepada yang ada hanset satu untuk setiap kapel tu, aku saran kan korang buang je terus hanset tu..nanti tak lah timbul isu korang nangis bila tengok hanset tu...kan??

buang segalanya?? termasuklah barang- barang yang si dia bagi..tapi kalau agak- agak di buang semua barangan tu membuatkan korang tingal sehelai sepinggang, aku rasa tak payah lah buang..simpan je lah..:P



  • jangan dengar lagu sedih
ceh..ceh...dengar lagu tangkap leleh punya nie..sampai leleh air mata, air hidung semua nie..kononnya nak mengenang cinta lama..aahhh...tak der makna nya..memang lah sedih..tapi sabar...takkan kita jer nak nangis?? ntah- ntah si dia tengah sedap tido...ok..aku taip KITA ek?? hahaha...bermakna termasuk aku lah tu..lalala....

  • cari je yang lain
hahaha..ni paling aku suka..best lah kan?? dapat kapel baru..lalala..tak nak komen banyak- banyak...nak gi cari kapel baru...:p

  • makan, makan dan makan
ade setengah orang yang mengalami masalah ni..lagi makan hati, lagi terasa nak penuhkan perut..hahaha..macam aku lah...kalau makan tu boleh membuatkan perasaan korang lega, buat lah..apa salahnye...lagipun kan baru lepas putus cinta..tak der sape nak kisah kalau korang gemuk pon..hahaha...jahat lah aku nie...*abai kan tips nie*  :p

  • ingatlah ALLAH SWT sentiasa di sisi kita

iera:- simpan semua mesej...senang dijadikan buktinya nanti :))

Wednesday, August 10, 2011

#1 Wordless Wednesday

............................................................................


~ sape cakap blogger sombong?? meh nak sekeh pala tu!! ~

Assalamualaikum....malam nie aku tak BW beriya sangat pon..ala ala kadar jer..hehe...malam nie berfacebooking jer...bende wajib buat setiap hari..walaupun tau tak de sape komen, tapi tangan gatal gak nak tgk FB..huhu...tibe- tibe.....

ishh...tak sangka aku...ade gak blogger yang tanya aku pasal entri..yelah, blog picisan macam aku ni sape lah yang nak amek tau kan?? aku update ker...tak ker..ade orang kisah...*sedih+gedik*...so tq banyak- banyak dekat PAK PIS :))


maka tanggapan bloggers sombong tak perlu lah kan?? mungkin ade jugak yang sombong, tapi tak lah semua...tapi jarang lah nak jumpe..yelah, kita kan dalam bidang yang sama...nak berblogging- blogging...so tak de point lah nak sombong- sombong..kan??

kemudian.....


*abaikan perkataan sebelum tulisan bertanda merah tu ek*..eeee....seronot wei!!!! PAK PIS puji aku cute..series..aku tak bagi rasuah pon kat dia suh puji aku...hahaha...aku pon ape lagi..malu2 monyet lah kan...ayat biasa dari seorang gadis bila kene puji..."ish..mana adelah..bese2 jer..."....*gedik siot, mintak sepak nie*

PAK PIS pon masih dengan pendiriannya mengatakan aku cute..hahaha...*sori PAK PIS*


nampak tak?? dia bukan sahaja seorang blogger, tapi juga seorang pakar dalam meneliti kecantikan..malangnya, aku tak tergolong dalam wanita yang cantik..tapi cute jer...ok lah kan??? cute lagi ok dari buruk...kan?? :p


PAK PIS pon suka BW gak...sebab tu kat blog aku, ade gak entri yang PAK PIS komen- komen...*kata ganda digunakan utk komen ~ menunjukkan byk* wink...wink...


kesimpulannya, tak wujud lah istilah bloggers2 yang sombong menyombong nie..kalau kita tak sombong dengan orang, buat ape orang nak sombong dengan kita kan?? tapi kalau kita pon layan orang ntah ape- ape, jangan terkejut lah kalau orang layan kite ntah ape- ape kuasa dua!!!

iera:- PAK PIS orang N9 lah...orang kampung en.BF :))

~ nak kapel lebih dari SATU?? TIPS!!! ~

mesti ade yang nak tumbuk muka aku pas baca tajuk entri nie..dan tak kurang juga yang menghina aku..~eleh minah ni..macam lah hebat sangat...nak ajar orang kapel lebih dari satu plak..aku ni kapel 18 orang dalam satu masa rilek jer ~...kata pembenci tersebut kepada iera zakaria...:p

tapi aku bukan nak ajar kome kapel lebih dari satu yer..semua dah beso2 kan?? dah pandai pikir kan??
ape yang aku nak taip nie berdasarkan pengalaman kawan-kawan dan juga diri sendiri *nak coverline plak!!*

teros kepada hala tuju yang sebenarnya...


  • setiap 1 kapel, 1 hanset
so kepada pembenci yang de 18 kapel dalam 1 masa tu, sanggup ke nak beli hanset byk2?? tak pe lah, aku cadangkan beli hp yang murah2 jer...tiga tiga sekupang pon ok...yang torchlite tu pon ok..bukan nak buat ape pon..nak kol n sms je kan?? tu yang penting..hahaha...



  • guna kan panggilan yang sama
bukan ape, nanti tak lah terkantoi...lau sorang panggil 'abg', semua kapel lah kita panggil 'abg'...yelah, kalau pggl nama lain2 nanti tak pasal2 tersalah panggil plak..untuk mengelakkan kejadian tersebut berlaku, maka kita panggil semua kapel2 kita dengan panggilan yang sama...aku taip KITA ek tadi?? kita tu ditujukan kepada sape2 yang berkaitan yer..tak termasuk aku...malas nak tekan backspace...huhu....

  • kene cerita benda yang sama berulang kali
kalau korang malas nak ulang benda yang sama banyak2 kali, maka aku sebagai pelajar jurusan kewartawanan *nak poyo sikit* ingin sarankan kepada anda2 yang berkapel banyak2 tu untuk membeli tape recorder..senang korang nak record ape2 yang berlaku dekat diri korang..nanti teros jer play dekat kapel2 korang yang ramai tu....nanti tak lah timbul isu 'eh, sejak bila plak jadi cam tu?? tak penah cite pon??'..padahal cite kat kapel yang lagi satu..huhu...


aku rasa tu jer yang aku nak bagi tips...hahaha...*tak mau tulih byk2 sebab nt kantoi*

p/s:- tips2 tersebut tiada kene mengena dengan diri penulis..haha...agak2 korang percaya tak?? :))

Sunday, August 7, 2011

"sape nak header free by cik tempe"


Cik Tempe tinggal kan jejak dekat blog aku..*teruja tau*
teros aku terjah blog CIK TEMPE
seronot nyer...Cik Tempe nak bagi header free lah kat 10 yang bertuah..
aku nak mencuba nasib..
mana tau blog picisan aku ni mendapat tempat di hati CIK TEMPE

sebelum itu, saya dengan ini ingin mengeTAG SHA MYHEART

apa yang nak letak dekat header??
iera tak kisah, header comey cam Cik Tempe nye pon ok..
ada nama
Iera Zakaria
lepas tu nak letak link blog iera
"http://jasiera.blogspot.com"

andai kata Cik Tempe nak guna kan gambar iera
iera nak pertaruhkan gambar yg control ensem nie..huhuhu..


mari lah kita bersama- sama memeriahkan lagi pencarian 10 bloggers yang bertuah ini yer..
kepada sape2 yang nak join tu leh lah gi kat SINI
lau nak tau lebih lanjut, leh lah tanya dekat CIK TEMPE...

iera:- semoga belog picisan ini ada tuah tersendiri...Gud Luck tuk diri sendiri!!!


~ nak KAWAN dengan kita?? tapi dengan syarat...~

hye kengkawan...Assalamualaikum...mata nie tak mau pejam..ape masalah nye ntah..dah seharian tak tido..ibu dah bising kata nanti mata jadi mata panda..huhu..sebagai anak yang lebih lemak *manje* kononyer...aku pon tak tido...belek2 belog...terjah belog orang lain...ape yang jadi kat belog aku ntah lah..korang tgk lah sendiri..macam2 template dah  aku ubah..cantek tak jugak..hahaha..

ok...tgh BW tibe2 terjumpe entri nie..."SYARAT2 JIKA NAK BERKAWAN DGN AKU"...amboi2...sapa kau nak wat syarat gitu?? hebat sgt ke kau?? anak PM ke?? anak Sultan ke??

syarat pulak mmg banyak lah kan....nak yang sekepala lah (nak kembar melekat kat kepala??)..nak yang memahami perangai lah (orang lain je nak faham??dia??)..nak yang tak suka cakap2 belakang lah...lebih tepat lagi lau tak puas hati cakap depan2 lah wei!! apa barang cakap belakang2.....*tetibe terEMO plak...*

ermmm..pas aku baca, aku macam pelik, sapa kita yang nak tetap kan syarat macam tu? orang dah nak berkawan dengan kita pon dah dikira bersyukur sgt kan?? lau orang tak nak kawan dengan kita? lagi susah..kan kan kan???

semua orang tak sempurna..oleh itu, tak payah lah kita nak mencari kesempurnaan didalam berkawan tu...sebab tu kita selalu dgr KAWAN MAKAN KAWAN..sebab?? ade jugak kawan yang akan mengkhianati kita..ade jugak kawan yang akan kutuk2 dibelakang kita..so..tak payah lah nak tetap kan syarat  dalam berkawan nie...tak der guna pon....


motif aku letak gambar kat atas?? sebab kawan ada macam2 perangai...jadi bermacam2 perangai kawan  yang kita jumpe maka berkaler2 lah hidup kita nie.....tak payah lah nak pilih kawan yang kaler kuning jer...bih kawan yang kaler merah tu, sape nak pilih?? kan?? *ayat orang tak tido seharian*..

iera:- selalu dengar EX-BF/GF, tapi tak penah dgr EX-FRENS...sebab sekali dah berkawan..selama2nya tetap kawan...

Friday, August 5, 2011

~ aku MARAH nie!!!!! ~

aku MARAH !!!!!!

pic:- ihsan ABG NARA


emok marah:- sukati die jer nak ngata Amirul Hadi aku macam tu...kang orang kutuk suami die balik baru tau!!!

Thursday, August 4, 2011

~ perbualan telefon yang BERABUK ~



pemanggil - hye....tgh wat pe??
penerima - tak de buat aper...lepak dalam bilik jer..
pemanggil - owh....tadi kan..bla...bla...bla....*pjg giler tak larat nak taip....
penerima - oooooooo.......
pemanggil - pastu kan....bla..bla..bla...bla...*makin pjg bebelannya.....
penerima - aaaaaaa.......choooo....
pemanggil - asal?? cerita aku busan ek???
penerima -*dengan selamba*..eh!! tak lah...habuk!
pemanggil - apa??? kau nak kata cerita aku berabuk lah?? smp ati kau...bla..bla..bla....
penerima - *gelak terbahak- bahak..tak de niat nak sakitkan hati si pemanggil...bilik yang berabuk, buka ceritanya yang berabuk.

p/s:- si penerima memang seorang yang alah kepada habuk..harap maklum!!! :))

~ jom belajar wat kek belang-belang ~

pagi ni aku macam rajin sikit nak update blog...*gaya lah sebelum nie rajin sgt...:p
maka dengan itu aku akan ajar kalian semua membuat kek belang..
sebelum tu, kene tau asal usul kek belang nie..
apa?? dah tau?? ok..
dah tau leh teros skip kat gambar bawah..hahaha...

aku pon tak tau mana asal kek belang2 macam kuda belang nie..
korang tau??
kalau tau, dengan pantas kongsikan dengan aku yer.....

cuma yang aku tau dan pasti, adek beradek perempuan belah ibu aku..*fuuhhhh.....
sangat suka buat kek ini..
sebelum nie aku suka makan jer...

tapi setelah..
en.BF...bakal mak mertua..bakal bapak mertua menyukainya, aku pon membuat keputusan untuk belajar..huhu...
lupa nak bitam en.scandal pon suke...hahaha..*ader kerrrrrr??????

ok2..teros ubah topik..
bahan- bahan yang diperlukan ialah.....

KEK BELANG untuk 1 ADUNAN...

- gula halus 1 cawan (diayak)
- *telur 3 biji
- tepung gandum 1 cawan (diayak)
- susu pekat 1 sudu besar
- baking powder 1 sudu besar
- milo 1 sudu besar
- perasa vanilla 1 sudu besar

*tiap adunan kene guna 3 biji telur..maka lau nak wat 2 adunan, 6 biji telur..lau nak buat 3 adunan, 9 biji telur...korang pandai kira kan?? aku tak larat nak taip smp 100 adunan..hahaha...
bahan lain?? cuma tambah satu jer...faham??
sebagai contoh...

untuk 2 adunan...


gula halus 2 cawan (diayak)
- *telur 6 biji
tepung gandum 2 cawan (diayak)
susu pekat 2 sudu besar
baking powder 2 sudu besar
milo 2 sudu besar
perasa vanilla 2 sudu besar



langkah seterusnya...
lihat gambar dibawah...


masukkan bahan- bahan mengikut urutan seperti di atas...
telur masuk kan pelan2 yer....
lebih mudah, pecah kan kesemua dalam 1 mangkuk, kemudian tuang sebijik2 ke dalam mangkuk adunan...

pukul lah bahan- bahan tadi sehingga kembang..
macam mana nak tahu dah kembang??
ada kah sekembang payung?? kembang semangkuk??
 adunan akan dianggap kembang dan dipukul sebati bila....
ade timbul buih- buih di adunan tersebut...
bila nampak adunan dah ade tompok-tompok lubang...
haaaa...dah sebati lah tu..
boleh lah berenti pukul..
lenguh tangan pukul lama- lama nanti....

kemudian...


bahagi kan adunan tersebut kepada jumlah warna yang kita hendak..
seperti gambar diatas ialah warna wajib yang aku n ibu akan buat..
tak mau banyak2 sangat..
takut tak nampak belangnya nanti...

kuning- adunan asal..
merah- sirap ros
coklat- koko
hijau- pewarna hijau

selepas itu,


letakkan adunan berselang seli warnanya ke dalam loyang yang menjadi pilihan hati...
buat sampai lah adunan tadi abis...
agak- agak nak siap wat belang- belang nie..
boleh lah panas kan oven 
170darjah celcius selama 45- 60 minit...(mengikut jumlah adunan)

untuk keyakinan, ambil lidi satay, cucuk ditengah-tengah kek..
bila tiada sisa yang tinggal di lidi, maka...
kek sudah sempurna di bakar..
tunggu sejuk dan sudah boleh dijamah..
sesuai juga dicicah dengan air teh...
hahaha...macam chef daaaa....:))


di atas adalah kek belang dua adunan...


begitu lah rupa belang nya....
amacam??
lawa??
hahaha...
rasa mesti sedap..
hasil usaha ibu dan anak...:))


zoom in sikit...
errmmm..lazat tau!!!

SELAMAT MENCUBA...

emok:- kalau sedap hebahkan kepada yang lain..kalau tak berapa nak sedap, anggap jer entri ni tak pernah wujud...huhuhuhu..:)) *tulisan kecik..malu..

emok lagi:- sebarang keTIDAKFAHAMAN...leh lah tanya yer....

Tuesday, August 2, 2011

~ mengapa anda berBELOG ~

Iyer..di atas tu persoalan yang selalu terlintas dalam fikiran aku...kenapa ramai orang berblogging yer sekarang nie?? bukan jeles...cume menjadi tanda tanya...tak salah kan??

aku pon terfikir, mengapa aku berbelog?? jawapanyer...saje nak gedik- gedik..orang lain ade facebook, aku nak facebook gak..orang ade blog..aku nak berblog gak..tak kisah lah orang nak kate apa, asalkan diri sendiri puas...kan??

antara sebab- sebab yang aku terpikir mengapa kalian berbelog adalah...


  • orang kenal kita..*mudah- mudahan...amin..
yelah..ni bukan cakap kosong je kay...ade bukti..aku rasa korang pon tahu kan? ada di kalangan bloggers yang makin di kenali...kalau keluar berjalan g kl pon orang leh sapa tau...so, tak payah lah aku list kan sape bloggers2 tersebut sebab korang pon tahu..mesti dah terlintas kat kepala korang....

rezeki orang lain- lain...mungkin rezeki mereka di bidang berbelog nie..so kita yang tak de rezeki di bidang ini, mungkin rezeki di bidang lain..insyaAllah.....

best nyer ...tak payah keluar modal pon..boleh dapat duit tau..tapi bukan semudah itu, kene lah berkorban sikit..kene lah rajin-rajin singgah belog orang lain...yelah, nak promote orang view blog kita..baru lah ade can dapat wit dari Encik.Nuff kita nie....

belog macam aku nie jangan lah di ambil kira..belog yang hidup segan, mati tak mau...:(

  • nak kongsi hal peribadi....
dalam bahasa lain, ada diantaranya yang buat belog ni macam diari mereka.apa yang dorang buat tiap- tiap hari, minggu, bulan kene tulis dalam belog..kalau tak wat, hari tak lengkap..ada ke macam tu??

tak kisah nak kongsi hal peribadi, cuma tak payah lah semua..sehingga kadang- kala kita tak sedar kita sedang membuka pekung di dada kita sendiri....

hal rumah tangga, hubungan....bukan tak perlu..cuma tak payah banyak sangat lah kot...yelah, aku pernah baca kat blog nie, entri nyer kate, tak perlulah tulih sangat pasal diri melainkan kita artis..betol gak kan?? kalau retis, ramai lah orang nak amek tau..lau macam aku nie...sape yang nak tau pasal hidup aku..hahaha...glamer ker??? :p

  • nak mengutuk orang
ish aku nie..sedap2 mulut jer kata macam tu...memandangkan bulan puasa..tak nak ulas point nie banyak2...hahaha..boleh??

ade gak entri yang aku baca terdapat unsur2 sebegitu..tapi tak payah nak terasa sangat lah..sebab kita pon tak tahu si penulis tujukan dekat sape..ntah-ntah kat kucing die ker...so bia je lah....:))

  • berkongsi ilmu
yang ni aku paling suka..sebab tu lah aku suka BW...tambah lagi belog yang ade tutorial..tak kisah lah tutorial ape pon..aku akan baca...bila rasa sesuai...aku akan praktikkan...alhamdulillah....sepanjang aku ade belog nie, tutorial anda semua byk membantu...TERIMA KASIH..!!!

tutorial pasal tudung...ishh..ishh..ni lagi lah aku suka....walaupun aku dah tau cara yang akan di tunjukkan, aku tetap akan tengok..dan tak mustahil lah aku akan terjah belog orang tu setiap kali aku log on belog aku..:))

  • berniaga
slaah satu medium yang sangat berkesan untuk mempromote perniagaan mereka...sebab tu ramai yang wat perniagaan on9 kan?? aku pon suka tengok belog yang ada jual baju2, tudung2 nie..cume dalam diri nie tak ada lagi keyakinan untuk membeli..mungkin suatu hari nanti kot..:))

ok..di atas antara sebab2 yang aku rasa mengapa anda berBELOG..kalau ada salah silap tanggapan aku tu, aku mintak maaf yer..setiap orang, lain- lain pandangannya....

kalau anda ada pendapat yang lain, kongsi kan yer...:))

p/s:- penulisan harus diperbaikkan..memandangkan waktu praktikal semakin hampir..:))

Monday, August 1, 2011

~ aku bukan TAK SUKA puasa.....SUKA!!!! tapi.........~



motif aku letak gambar air barli nie??
yelah, bulan2 puasa nie...air ni lah yang aku kene minum..
sebab??
untuk melawaskan benda yang tak lawas..
hahaha..

air barli nie bagus untuk melancarkan pengaliran pembuangan air...
air kecil yer...bukan besar..
yelah, puasa2 nie mestilah air dalam badan kurang..
maka..air barli lah alternatif yang bagus sekali diambil untuk mengatasi masalah ini...

aku tak tau lah orang lain macam ner..
tapi aku macam nie lah..bila puasa mesti kene minum air barli..
minum tyme sahur dan juga tyme berbuka..
jangan minum tyme siang ari plak..
tu bukan berpuasa name nyer..:))

kalau aku tak minum??
maka, ulang alik ke toilet lah aku..hahaha...

sebab tu aku kata, aku bukan tak suka puasa..
aku suka!!!
cuma bila kekurangan air nie..
badan aku akan mengalami masalah..
ermmm...tapi tak pe...
SABAR!!!

beli yang siap jer kat kedai atau pun beli kat giant or tesco..
tapi beli umah kene rebus dulu lah..
letak air gula dan air suam..
letak ais...jika mahu...


emok:- SELAMAT MENCUBA!!!


~ menanti panggilan ~




SELAMAT BERPUASA....
puasa tetap puasa...
tapi ati ni tak tenang...
sedang menanti panggilan dari tempat praktikal..
antara tiga tempat pilihan yang aku pilih di atas..
yang mana satu lah akan kol ek??
neves lah plak....

sekarang ni tak pikir nak raya dah..
pikir kat mana tempat praktikal...
macamne praktikal nanti....

ishh...ishh....camner lah ek..
hanya mengharap tempat praktikal terbaik untuk aku..
dan aku akan menjalankan praktikal dengan baik....
sehabis baik..
insyaAllah....

emok:-sebelum praktikal kene baca buku balik...dah lupa ape yang dah belajo.huhu