Followers

Monday, November 11, 2013

Salah Pakai Tudung Nampak Macam Makcik-makcik...????



hai kengkawans...sehat ker semua??hahaha...aku baru baik demam...alhamdulillah...tak demam lelama sangat...kalau idokkk..penat la aku dok tidooooooo sepanjang kedemaman itu...

ok, hari ni aku agak rajin nak bercakap pasal tudung...tentu sekali bukan tudung saji...ape ntah lagi tudung botol...tapi tudung yang letaknya di kepala wanita ini...

sebelum ni memang ade yang mintak aku buat tutorial macam mana cara aku lilit shawl ni..tapi adddeehhh...aku memag dikurniakan 'kerajinan' yang melampau...sebab tu tutorial tu sampai laaaaa niii tak muncul-muncul...haih!!

ok, tudung syria...dulu aku memang pakai tudung ni, sebab aku rasa sangat senang, tapi yang pasti aku pakai tudung jenis ni kalau nak ke tempat yang dekat dengan area rumah jer...kalau tempat lain, aku pakai shawl...hikhik..

masa pakai tudung syria dan shawl, aku akan pastikan, pemilihan inner yang sangat sesuai..sebab aku ade masalah inner yang melekat kat dahi ni..al maklumlah...muka bulat macam buah tembikai, kalau aku pakai inner yang melekat kat dahi, komfem muka aku bertambah bulat...terluak segala lemak kat pipi...hoho... [SINI RAHSIA INNER MZ] 

tudung awning yang macam jenama Fareeda keluarkan tu...hahaha...aku tak minat pakai tudung ni, sebab aku rasa tak sesuai dengan bentuk muka aku..tapi ade setengah gadis yang pakai, aku rasa cantek sangat mereka itu...mungkin perasaan aku je kot...

lagi pon, ade orang cakap tudung macam tu ala-ala makcik...haip haip haip!!! bese mulut cakap macam tu yer... :p

macam makcik ke idddookkkkkk??
adeeehhh...*ketok dahi*

tudung bawal...ok, tudung ni aku agak suka, sebab bila aku pakai tudung bawal, aku rasa aku shanteeekk macam Tasha Manshahar..hurrmm, macam cantek jer..macam comey jerr...hikhik...


dulu...aku tak kisah sangat lebar tudung ni, tapi mungkin faktor umur...noo!!! bukan faktor umur, patut dari dulu kena ambil berat, iyerrr...aku ambil berat pasal labuh tudung...mungkin ade yang bercakap aku masih belum pakai tudung dengan sesempurna mungkin...iyer, aku sedang mencuba dan berubah kearah itu... terima kasih kerana sentiasa mengingatkan... :))

pashmina...yeeeehhhaaaa....aku paling paling paling suka pakai pashmina...sebab tak payah iron, senang nak bentuk dan senang nak lilit..best kan??


tutorial?? hahahaha...tak perlu kot, sebab aku rasa korang leh cari jer kat youtube, berrrrrrlambbbooooookkkkk tutorial pasal cara nak pakai tudung ni kot.. :))

nah amek lagi sekeping....hahahahahha....


Saturday, November 9, 2013

Demam La Demam....Ooohhhoooiiii....



DEMAM
tak suka demam...tambah lagi bila jauh dengan ibu...
sebab bila demam ibu selalu manjakan aku...ok..bukan aku jer...korang pon mesti samakan...
bila demam best...sebab boleh mintak macam-macam...leh mintak kepsi, mekdi, subway, laksa bla bla bla...*banyak cekadak ko yer...*

DEMAM
bila demam...air mata sik nak keluar jer...sedih...
ntah kenapa...bukan mengada...tapi zahirnya memang begitu...
sebelum ni last aku demam teruk lepas aku operate...


DEMAM
last demam pas operate...
kene ujan sikit, tapi demam sampai seminggu...
ntah kenapa...tapi memang serik la nak demam lepas tu...

DEMAM
ari ni demam boleh tahan lagi la...sebab selamat drive dari Jalan Ipoh ke Setapak...*ok dekat..setapak jer..* hahaha...

Friday, November 8, 2013

Andai Ini Takdirku....



Andai ini Takdirku....
kadang-kadang aku rasa nak lari daripada masalah ini...tapi sampai bila...dan aku rasa andai ini takdirku, aku kene tempuh...In Shaa Allah aku tabah dan mampu...

masalah....semua orang ade masalah...masalah tempat kerja, tu perkara biasa...aku pon tak lari dari hadapi masalah kat tempat kerja...

kadang-kadang rasa nak benti keje...errmmm...tulih kat blog...public...tapi tu la kenyataannya, aku rasa nak benti keje...tapi bila pikir balik, mungkin ini takdir aku...aku di opis ni, aku curahkan segala pengalaman yang aku ada, semuanya untuk opis ni....antara ia dihargai atau tidak...aku tak pasti...aku cuma buat ape yang aku mampu....

bila datang positif kat kepala hotak ni...aku batalkan niat aku nak benti..sebab?? mungkin rezeki aku di opis ni...mungkin Tuhan tempatkan aku kat opis ni sebab nak bantu opis ni dalam dunia media memandangkan aku ade basic journalism...

selain itu?? sebab aku sayang ngan kerja aku sekarang...aku ada pemangkin yang buat untuk aku datang kerja...aku ada boss dan ketua editor yang tak putus-putus harapkan aku untuk jalankan tanggungjawab aku sebagai editor kanan....

tapi....perkara yang paling menyedihkan...bila tanggungjawab yang diberi kat aku, dan aku cuba untuk jalankan sebaik mungkin sehingga dianggap sebagai 'gila kuasa'....macam entri aku sebelum ni, aku pernah bagitau yang aku sendiri tak terlintas nak dapat jawatan editor kanan....sebab aku tahu tahap aku....

Friday, November 1, 2013

TIADA SEBAB...Ini Blog Aku Kot...

TIADA SEBAB untuk aku senyum...kalau tak de perkara yang membawa aku kearah tu..

TIADA SEBAB untuk aku ketawa...kalau tak de perkara yang membawa aku kearah tu..

TIADA SEBAB untuk aku sedih...kalau tak de perkara yang membawa aku kearah tu..

TIADA SEBAB untuk aku marah...kalau tak de perkara yang membawa aku kearah tu..

TIADA SEBAB untuk aku menangis...kalau tak de perkara yang membawa aku kearah tu..

TIADA SEBAB untuk aku kecewa...kalau tak de perkara yang membawa aku kearah tu..



semua yang berlaku, ade sebabnya...

begitu juga dengan wujudnya blog ni...aku ber-blog untuk luahkan apa yang pernah aku lalui...

sebagai pembaca, ataupun dengan niat nak 'stalker' ko tak de hak nak tuduh yang entri aku ni untuk sesiapa...

dah kate pon personal blog kan? mesti lah aku cita pasal aku...tak kan nak cite pasal orang lain plak...

so bagi aku, aku tak kisah sape pon nak baca blog aku...aku ber-blog bukan untuk tagih simpati atau popular...

maka ko tak perlu minta penjelasan dengan setiap entri yang aku buat...

entri yang aku buat, semua nya perkara yang pernah aku lalui...

Tuesday, October 29, 2013

MZ Dua Puluh Enam Tahun

Alhamdulillah...tahun ni aku da 26tahun...alhamdulillah, aku masih bernyawa di bumi Allah ini..aminnnnn...

25 Oktober 2013, sama tarikh dengan Diana Amir bernikah dan PM , Datuk Seri Najib Tun Razak bentangkan Bajet 2014...so tak susah sgt la nak ingat kan?? hikhikhik...

tapi entri aku bukan pasal Bajet 2014 tu, walaupun pada hari tersebut, mata aku berpinor sebab buat live update pasal bajet tu....ohhh pelissss...jangan tanya kat aku kenapa harga gula naik...aku tade jawapan...lalalala...

di petang hari, dua gegurl newsdesk Qilah dan Zaini bagi hadiah mug dan cupcakes kat aku...woowww...saya terharu sehingga rasa nak lompat  bintang....iyerrr!! bintang okeyyy...bukan binatang...hahaha...tq so much :)


Terima Kasih juga buat pemilik blog RASTAFONEZ *saje nak promote blog dia*,chief Editor aku Abang Amad, photojournalist dan pemilik blog BARIQ RAMADHAN  *promote blog gak* dan video editor Zack dan Iz...sebab buat suprise untuk aku yang picisan ini...:))


nampak...nampak...guna kan bantal yang ada untuk tutup muka yang terkejot berok tu...hahaha...hebat permainan dia!!! 


mekaceh yer kalian...sangat sangat sangat menghargai detik ini :))


eeehhh..terkejut tak abih plak pompuan ni..hahaha...

Thursday, October 10, 2013

WARTAWAN HIBURAN vs WARTAWAN POLITIK


WARTAWAN HIBURAN...orang akan kata "wwwooooo...best la ko....leh jumpe retis-retis"...hurmm, tak dinafikan, memang la sonok sebab dapat jumpe retis-retis...yelah, nak jadi retis, diri ini tidak layak, maka jumpe retis pon jadi la kan...tapi ntah kenapa, aku 'kureeeeengggg' minat nak jadi wartawan hiburan...mungkin sebab aku lebih suka ketok stori yang lebih straight to the point...dan aku tak sampai hati nak tanya hal luar dalam kain retis ni...aku bayangkan aku ditempat mereka, bila orang ntah mana-mana datang, tetiba nak tanya pasal hal personal...kan pelik tu...errmm...





WARTAWAN POLITIK...ok!!!*tarik nafas dendalam*..tyme belajo dulu aku cakap dalam diri aku tamoo...tamooo...tamooo jadi wartawan politik..aissshhh..tak minat la politik bagai ni..tapi taleh nak lari..pegi mana-mana pon sebenarnya terdedah ngan politik...cuma kita perasan atau tak jer..hurmm...keje sekarang?? lagi lah lebih kepada politik...bukan lebih kepada tapi MEMANG!!! WAJIB!!! kena buat artikel politik...aishhh...



WARTAWAN HIBURAN...sangat lah tak kisah kalau dapat asaimen cover retis ni...sebab soklan selamat konfem ade dalam list.."apa perkembangan terbaru??"..."rancangan akan datang plak??"..cuma lau agak-agak nak 'hot' sikit, tanya la pasal gosip terbaru..."ehem..ehem...dengar cite u bercinta dengan si polan...benarkah??"..tapi percayalah, aku sangat lah tak sampai hati nak tanya pasal hal peribadi artis ni...sebab tu kalau baca artikel hiburan aku, aku sangat "play safe"...:) *dulu ayah kate jangan jadi wartawan hiburan..jangan sibuk  hal peribadi orang :p*



WARTAWAN POLITIK...ini??? harus aku tau apa latest isu pasal ahli politik ni...kalau tak tahu?? giler kooooo!!!! tak pasal-pasal, terpinga-pinga aku duk depan ahli politik tu, tapi senyap jer...motipppp??? dan yang pasti, nak tanya soklan kat ahli politik kena tahu isu tu dah pernah main dek media ke blom...sebab ahli politik ni tak suka bercakap ulang-ulang...nanti tak memasal dengar jawapan "saya dah jawab tu semalam".



WARTAWAN HIBURAN vs WARTAWAN POLITIK...
aku memilih untuk lebih profesional dalam bidang yang aku pilih...tak kisah asaimen apa pon yang aku kene cover, aku akan buat sebaik mungkin..aku pon bukan banyak sangat pengalaman dalam bidang ni, tapi mungkin kerana minat yang ada, buat aku sayang nak tinggalkan bidang ni...dan aku cuma berharap, aku mampu menjadi wartawan yang sebenar satu hari nanti...insyaAllah... :)


Saturday, September 21, 2013

Batuk Berpanjangan....




DEAR BLOG, 

masalah batuk yang aku alami ni macam makin serius, tapi tak timbul rasa langsung nak pegi jumpa doctor...sebab?? ntah la...mungkin sebab rasa  tak de pape kot...batuk biasa...
aku pon godek-godek, saje la taip "batuk berpanjangan" kat mr.google...dapat la info ni...

sekarang ni aku makan ubat batuk cap ibu dan anak tu..korang tau?? ubat tu sangat sedap hokeyyy!!!
rasa kalau tak batuk pon nak telan 3 sudu ubat tu...boleh ketagih ker??
nanti orang kate aku ketagih ubat batuk plak...hahaha...

errmmm...aku tak de pilihan...kene jumpa doktor gak ni...
baik baik baik...jangan membebel..aku nak pegi ni...daaaaaa....


MASALAH sering bermula dengan rasa gatal pada tekak. Seterusnya, tekak terasa semakin gatal dan tidak lama kemudian, kita mula mengalami batuk-batuk yang teruk.

Semua orang pernah diserang batuk sekurang-kurangnya sekali seumur hidup dan pengalaman ini sememangnya kurang menyenangkan terutamanya jika kita sedang melakukan sesuatu yang penting seperti menghadiri mesyuarat, memberi ucapan atau menyertai telepersidangan.

"Sebenarnya batuk ialah sejenis mekanisme pertahanan fisiologi yang penting. Ini merupakan cara semula jadi tubuh untuk melindungi sistem pernafasan dengan mengeluarkan bahan rengsa atau rembesan daripada saluran udara," kata Dr. Patrick Chan, perunding Pediatrik dan Dada.

Refleks batuk berlaku secara spontan apabila bahan pencemar merangsang lapisan saluran udara, menyebabkan pembebasan udara secara kuat daripada paru-paru untuk mengeluarkan sebarang bahan rengsa dan penghalang.

Masalah batuk biasanya pulih selepas tempoh masa tertentu. namun begitu, ada juga kes batuk yang dialami lebih kerap dan berpanjangan apabila sistem pernafasan dijangkiti atau terus terdedah kepada bahan cemar alam sekitar seperti wasap kenderaan, asap atau jerebu.

"Apabila ini berlaku, batuk boleh membawa kesan serius kepada pesakit, kerana akan mengganggu tidur dan selera makan. Batuk kronik boleh menyebabkan seseorang terasa terlalu letih untuk pergi ke sekolah atau bekerja," terang Patrick.

Kebanyakan orang menganggap batuk sebagai satu masalah kecil. Namun begitu, batuk yang berterusan dan teruk boleh menyebabkan kerumitan kerana tekanan intratoraks dan intraabdomen kepada sistem badan

Ini mungkin termasuk sakit kepala, disritmia kardium (denyutan jantung tak sekata), masalah tidur, pendarahan subkonjunktiva (mata merah), muntah disebabkan batuk, hernia inguinal dan refluks gastroesofagus.

"Dengan mengetahui jenis batuk yang dialami, anda boleh membuat keputusan untuk mendapatkan bantuan perubatan jika perlu dan bukannya menunggu sehingga masalah batuk pulih secara sendiri," katanya.

Menurutnya, seseorang perlu pergi berjumpa doktor jika batuk berpanjangan lebih daripada tiga minggu, sesak nafas, atau mengalami kesakitan teruk atau pengsan.

Batuk juga perlu dirujuk pada doktor jika membawa kepada masalah lain seperti muntah darah, batuk anda begitu teruk sehingga tak dapat tidur malam atau anda bimbang tentang punca batuk.

"Batuk terbahagi kepada dua iaitu batuk kering atau yang berkahak. Batuk kering tidak menghasilkan mukus, manakala batuk berkahak kedengaran seperti berair dan menyebabkan pengeluaran kahak (mukus)," jelas Patrick tentang jenis batuk.

Batuk yang kering dan nyaring mungkin menandakan radang larinks, manakala batuk yang kerap dialami secara berulang dengan nafas yang ditarik panjang seperti berdesis mungkin menandakan jangkitan salur pernafasan yang disebabkan oleh pertusis. Batuk berdengking pula mungkin disebabkan oleh jangkitan virus pada pita suara, larinks dan trakea.

"Jika anda mengalami batuk berkahak, perhatikan warna dan rupa kahak untuk menentukan jenis jangkitan yang anda alami," terangnya.

Kahak yang bernanah dan berwarna keperangan menunjukkan jangkitan bakteria, manakala mukus kelabu keputihan menandakan alahan atau jangkitan virus, sementara kahak berbuih dikaitkan dengan edema pulmonari (bengkak paru-paru), iaitu kesan kegagalan jantung.

"Pesakit dengan kegagalan jantung biasanya batuk teruk pada waktu malam apabila berbaring, manakala perokok dan penghidap asma biasanya mengalami batuk sekali-sekala pada awal pagi yang kadangkala berdehit. Dalam keadaan lebih serius, kahak yang keluar mungkin berdarah," tambah Patrick.

Masalah batuk kerap yang dialami kurang daripada dua minggu boleh diklasifikasikan sebagai batuk akut, yang biasanya berpunca daripada jangkitan pernafasan virus seperti selesema biasa dan flu.

"Batuk yang berlarutan lebih daripada dua minggu dianggap batuk kronik. Walaupun batuk kronik biasanya tidak mengancam nyawa, punca asasnya perlu disiasat jika batuk berpanjangan," Patrick mengingatkan.



Tuesday, September 3, 2013

Salahkah Aku??Aku Tak Nak La Bilik Ni...

kat opis baru..aku dapat bilik sorang...Alhamdulillah...aku tak pernah lupa apa yang aku dapat sehingga ke hari ini semuanya rezeki daripada Allah...iyer...sebagai manusia, kita tak terlepas tuk berharapkan sesuatu yang lebih...tapi kita tak mampu capai semua yang kita inginkan....

aku dapat bilik sorang makin poyo??? noooo!!!! memang tak la..mungkin aku sedikit tegas dalam sesuatu perkara...yes...aku akui...mungkin benda tu menjadi berat bila aku babitkan dengan emosi...dan emosi tu datang bukan salah aku...semua orang ada emosi...so?? apa masalahnya??

kadang2 aku cuma pelik, kenapa ada orang yang tak boleh nak beri komitmen dengan kerja yang dorang ada...aku tak lah kata aku ni komit sangat ngan keje aku...tapi bila kita dah tau tanggungjawab kita, sendiri pikir la....

aku tak pernah mintak tuk jadi editor...sehingga membawa aku ketahap ni...sejak mula masuk keja, aku tau aku dapat keje editor...aku sendiri pon tak caya..sebab artikel aku sendiri teruk, cane aku nak edit artikel orang?? aku pon masih dalam proses belajar....aku tak mampu..tapi bila pikir kan tu tanggungjawab yang harus aku pikul...aku galas gak jawatan editor tu...mungkin pengalaman aku praktikal kat utusan bagi aku sedikir gambaran pasal editor....

percayalah...aku sendiri tak nak staff lain rasa aku bangga diri sebab aku editor...dan aku nak korang tahu yang aku nak jadi wartawan...wartawan yang sebenar...tapi mungkin belum rezeki aku...sebagai editor, aku tegur apa yang salah melalui pengalaman yang aku ada....skit pon aku tak de niat nak bangga diri....

mungkin cara aku tegur agak kasar...tapi tu adalah aku...aku tak reti nak cakap lembut-lembut...tapi aku kasar kejap jer...then aku akan ok...aku pandai pujuk hati aku sendiri...jangan risau...aku tak perlu orang pujuk aku...aku boleh pujuk hati aku....


setahun aku bersama korang..aku rasa korang da paham...tapi tak...tapi aku tak harap kan korang faham aku..sebab aku pon tak tau lagi aku akan sampai ke tahap mana bersama korang...kalau korang rasa editor ni buat aku bangga diri...aku tak sesuai pegang jawatan ni, bitaw lah...aku sendiri akan letak jawatan aku....

dan aku tak kisah kalau aku betol-betol tak diperlukan kat opis ni....sebab aku dah lali dengan ayat 
"KO TAK DE PON, AKU TAK KISAH"....

Sunday, September 1, 2013

Kerana Daniyal....


Muhammad Daniyal...
Cucu atok nenda...
Kesayangan emok...
semakin beso semakin manja....

Ayel nama manja nye...
faktor beso tuk emok balik awal ke umah...
tapi tiap kali sampai umah...Ayel da tido...

Bila Ayel tido...sunyi jer rumah...
emok busan....tak tau nak kacau sape...
Semua kerana Daniyal...


Monday, July 29, 2013

Taip Entri Di Opis Baru....

Assalamualaikum...dah lama tak hup-date belog..errmm...asek mulakan dengan ayat tu jer...boringggg....hahaha....

kenapa aku hup-date belog ari ni?? sebab tangan aku gatal nak menaip...walaupun nak diikotkan tiap-tiap hari aku kena taip...lalalalala....

tapi kali ni lain skit...aku taip guna computer baru...dalam bilik yang baru...di opis yang baru...kan!!!Nampak tak kenapa aku rajin nak hup-date??

selain nak bitaw korang yang aku rajin nak hup-date...aku dengan tak hidung tingginya nak tunjukkan bilik baru aku di opis baru ni...pape hal pon, TQ BOSS.... :))


Selamat Datang...
Dulu kami KLPOS.COM
Kini kami RAKYATNEWS.MY
nama jer berubah
staff sama...staff jelita seperti aku...
hahahahaha....
 

untongkan??
ramai jejaka nak tolong...
lalalala...
tq kengkawan...


iyer...ni lah bilik saya...
Alhamdulillah...
tq boss... :))

Wednesday, June 26, 2013

Kenapa?? Kenapa?? Kenapa??


Adeehh...adakah masalah ini akan selalu dialami oleh semua wanita?? Ke aku je yang over alami bende ni setiap bulan?? Lau ✗ period, risau jugak...lau period, nak menahan senggugut yang tak tahan tu...

Tahukah anda sekarang ni MZ sedang mengerekot bawah meja opis...menahan rasa senggugut ni...walaupun da berbulan-bulan alami bende ni...tapi memang ✗ boleh tahan...

Kaum adam faham ✗ kesakitan yang kaum hawa alami ni?? Adeehh...kalau la korang boleh kongsi kesakitan ini...akan aku kongsikan kat budak-budak opis aku ni...baru korang tau apa itu senggugut....iyer...senggugut...bukan sesungut...ape tah lagi merungut...adeeehhhh....

P/s: setiap hujung bulan...mesti ade yg jadi mangsa amukan aku...maafkan saya...hormon tengah ✗ stabil...hohoho....

Friday, June 21, 2013

Kerana KATA-KATA itu....


kata-kata itu...
sehingga kini masih terkesan...
biarpun ia sudah lama berlalu...
tapi bagi aku ia bagai berlaku semalam...

kerana kata-kata itu juga...
aku membuat keputusan...
keputusan yang aku sendiri tidak pasti...
tapi aku NEKAD...NEKAD untuk pergi...

setiap insan tak terkecuali untuk 'pergi'...
aku juga tidak lepas dari situasi itu...

kerana kata-kata itu...
aku buat keputusan...
keputusan yang melibatkan banyak pihak...
ibu ayah adek beradek...
dan juga diri sendiri...

kerana kata-kata itu juga...
aku rasa diri ini tidak dihargai...
aku tidak minta segalanya dibalas...
tapi sekurang-kurangnya ia dihargai dengan ucapan TERIMA KASIH...

kerana kata-kata itu...
aku bakal tinggalkan segala kenangan yang ada...
aku masih berpegang pada istilah itu...
KENANGAN HANYA UNTUK DIKENANG & TIDAK MUNGKIN DAPAT DIULANG...

kata-kata...
fikir dulu sebelum melafazkan sesuatu kata...
kerana kata-kata itu mampu buat hati terguris...


Thursday, June 20, 2013

Tak De Sape Nak Datang Kenduri Aku???

"tak pergi kenduri orang...nanti ko buat kenduri...tak de sape nak datang...PADAN MUKA ko!!!!"

arrggghhhh....TIDAK!!!! korang tau tak betapa fobianya aku dengan statment tu..sebab seingat aku, selama aku stat keje ni...adeeehhh...seciput kenduri pon aku tak pegi...

aadeeeehhh...maafkan saya wahai si penjemput-penjemput sekalian...

aku masih dengan ALASAN yang SAMA...aku KEJE!!!! hohoho...perlu ke aku buat surat tunjuk sebab untuk bagi kepada kalian...hahahahaha...dah macam kat sekolah plak..nak surat tunjuk sebab bagai..

tapi tu lah hakikatnya, aku memang tak ade alasan lain...aku keje...keje...keje...sebab tu aku tak dapat penuhi jemputan kalian...

dan kerana itu jugaklah aku fobia dengan statement di atas...Ya Allah... :(





p/s : ni je koleksi kenduri kawen yg ko pegi?? selekeh nye ko ni MZ :p

Selamat Bertunang Ayu Adila....

Entri hari khamis ni...entri TAHNIAH untuk ex-roomate aku tyme kat UITM, Shah Alam dulu...AYU ADILA...selamat bertunang babe...semoga kekal ke jinjang pelamin dan sehingga ke akhir hayat...

aku mula kenal ayu ni kat uitm....ktorang join Kelab Kebudayaan Kolej Melati...hahaha...nama je kelab kebudayaan, tapi aku dan ayu tak berjoget pon...nasyid jauh sekali...masuk sebab nak kutip kupon..nak duduk asrama next sem..lalala....

last sem, aku sebilik ngan ayu...errmm..memang best la wei...macam2 bende ktorang kongsi bersama..biasa lah pompuan...hal luah luahan ni tak dapat dielakkan....aku ngan ayu pon sama....lau salah sorang balik bilik dengan tangisan, yang lagi sorang jadi pemujuknya....tapi yang selalu nangis, ayu lah...aku steady jer...hahaha...

15 Jun lepas, ayu bertunang...tahniah babe...aku mintak maaf sebab tak dapat datang...aku keje...hurrmmm..aku tau..alasan lapuk..tapi tu je alasan yang aku ada...hahaha...walaupun ayu dah bitaw aku dua minggu sebelum dia bertunang, aku taleh gak datang...aku mintak maaf sesangat babe....

aku amek pix ko dari FB...hoho
ko tetap lawa...sama mcm dulu...
TAHNIAH...:))

AYU ADILA....terima kasih kerana jadi kawan,sahabat dan teman yang baik...terima kasih kerana menjadi pendengar yang setia...terima kasih untuk semua kenangan yang penah kita tempuh bersama....TERIMA KASIH....

KISAH AKU & AYU ADILA

p/s :sik miss kenduri orang jer..kang org tak dtg kenduri aku cane??? adeehh...



Monday, June 17, 2013

Terima Kasih YA ALLAH Kerana Kurniakan AYAH Sehebat Dia...


SELAMAT HARI AYAH buat ayah ku yang TERSAYANG...ZAKARIA DAUD

TERIMA KASIH...kerana menjadi seorang AYAH yang baik untuk kak ngah dan adek beradek lain...

TERIMA KASIH...untuk segala kasih sayang, pengorbanan dan perhatian yang telah ayah berikan kepada kami sekeluarga...

TERIMA KASIH...kerana menjadi TEMAN yang baik untuk kak ngah...

TERIMA KASIH...kerana menjadi PENDENGAR yang setia dikala kak ngah memerlukan...

TERIMA KASIH...kerana tidak pernah jemu MELAYAN karenah anak-anakmu ini...

TERIMA KASIH...TERIMA KASIH...TERIMA KASIH untuk segala-galanya...

TERIMA KASIH YA ALLAH...kerana kurniakan aku dan keluarga AYAH SEHEBAT BELIAU...

Sunday, May 12, 2013

Terima Kasih Ya Allah..Kerana Kurniakan IBU Sehebat Dia...


hari ni aku sangat lah 'rajin' nak update blog...hahaha...terimalah hakikat yang aku memang seorang yang pemalas nak hup-date blog...bukan sebab tak de masa..tapi ntah lah...kalau nak di ikot kan masa, semua orang kate tak cukup masa...tapi biasalah..kalau dah malas tu...mula lah jadikan alasan'tak cukup' masa...kan???

so di pagi yang hening ni...aku masih di opis..da setel wat keje...maka aku nak hup-date entri pasal IBU...



SELAMAT HARI IBU buat ibu ku yang TERSAYANG...NORRIZAN TAMRIN...

TERIMA KASIH...kerana menjadi seorang IBU yang baik untuk kak ngah dan adek beradek lain...

TERIMA KASIH...untuk segala kasih sayang, pengorbanan dan perhatian yang telah ibu berikan kepada kami sekeluarga...

TERIMA KASIH...kerana menjadi TEMAN yang baik untuk kak ngah...

TERIMA KASIH...kerana menjadi PENDENGAR yang setia dikala kak ngah memerlukan...

TERIMA KASIH...kerana tidak pernah jemu MELAYAN karenah anak-anakmu ini...

TERIMA KASIH...TERIMA KASIH...TERIMA KASIH untuk segala-galanya...

TERIMA KASIH YA ALLAH...kerana kurniakan aku dan keluarga IBU SEHEBAT BELIAU...




IBU, AYAH....emok mtk maaf...emok degil...emok tak dgr ckp ibu..lau emok ikot kata ibu suh tukar tmp praktikal mesti emok tak kene "buatan" tu...emok mtk maaf...
emok dah nyusahkan ibu n ayah...ibu ayah brulang alik ke selangor, perak n tmp pratikal tuk ubat kan emok...emok salah...emok bukan anak yang baik kan??
emok janji akan keje bagus2 tuk balas jasa ibu n ayah..ibu n ayah tak penah marah emok atas kisah nie..mereka terima dengan pasrah..tak henti2 berubat kan emok... 
tyme aku nk konvo diploma...aku lihat kegembiraan terpancar di wajah ibu n ayah....ibu ayah memeluk aku..belikan aku bunga n bear...mereka tau aku suke bear...dari riak wajah mereka spt tiada ape yg pernah berlaku...aku bersyukur kerana dikurniakan ibu bapa seperti mereka....tiada apa lagi yg aku sesali kerana aku ada ibu bapa seperti mereka.  
sekarang ni, setiap ape yg aku wat..aku akan fikir kan ibu n ayah..mereka adalah keutamaan aku...aku SAYANG kan mereka...dan aku tak mau kisah ni terjadi ag dalam hidup aku...begitu menyiksaka...2tahun aku hny leh mkn sayur..dan bile maghrib badan aku akan mula gatal2... 
cukup lah semua dugaan tu...aku tak mau nyusah kan ibu n ayah ag...AKU SAYANG MEREKA...selanjutnya DI SINI

Friday, May 10, 2013

aku TAKKAN kejar kau lagi...


malam yang sedih...dari semalam sedih...tak tau kenapa...
so aku duk opis...just blogwalking...tetiba gatal nak tengok belog kwn aku yang aku rindu...Miss Mira...I MISH U...

suka dengan satu entri die..so dengan rasa tak malunye...aku copy dari die..lalala....

Aku takkan kejar kau lagi.

"Pergilah ke mana saja kau nak pergi, aku takkan kejar kau lagi."
Dialog Rosyam Nor dlm filem "Berlari ke Langit".
Kejar, dlm konteks ini bukan bermakna bermain kejar2 atau berlari2 mendptkn seseorg ya.
Maksudnya tidak akn merayu, memaksa atau memujuk utk kembali semula.
Kenapa pula dia tak mahu lg merayu, memaksa atau memujuk utk kembali semula?
Jawapannya ialah, sebab dia dah muak, dah bosan dan sudah tidak percaya dgn org itu lg, barangkali juga dgn cinta. Sudah tidak percaya lg pd cinta.
Maka dibiarknnya saja org yg disayanginya dan cinta itu pergi.
Pergi ke mana, ya?
Pergi lah, pergi mati. (PERASANDIVA)

Wednesday, May 8, 2013

Sambutan HARI IBU Menurut Perspektif Islam

iyer...hari Ibu bulan ni kan?? aku tak tau kenapa aku excited...mungkin sebab aku dah keje kot...so boleh la beli hadiah untuk ibu tersayang...tapi hari ni aku bukan nak buat entri pasal insan yang amat bermakna dalam hidup aku tu,tapi aku search kat tenet pasal sambutan hari Ibu ni...so aku nak kongsi la dengan korang semua... :))



Tarikh Sambutan Hari Ibu 2013 di Malaysia. Happy Mother’s Day 2013 diucapkan kepada semua individu yang bergelar seorang ibu di negara ini. Seperti sedia maklum, tarikh hari ibu pada tahun ini adalah jatuh pada 12 Mei 2013. Tarikh perayaan hari ibu adalah berbeza disetiap negara dan negara kita akan meraikan hari ibu pada minggu kedua bulan mei 2013.

1. Sambutan yang dilakukan sebaik-baiknya secara sederhana, tidak melalaikan tanggungjawab seorang Muslim terhadap Allah s.w.t. dan tidak bersifat membazir. 

2. Sambutan yang baik  adalah dengan cara mengasihi sesama sanak saudara melalui amalan ziarah-menziarahi selain berkongsi suka-duka, menzahirkan rasa syukur jika senang dan bertakziah  atau bersimpati apabila ditimpa sebarang musibah.

3. Sebaik-baik sambutan adalah dengan mengadakan sembahyang berjamaah bersama ahli keluarga, majlis tahlil dan doa selamat, pesanan dan nasihat yang baik serta dalam suasana yang mahabbah.

4. Setiap ibu bapa perlu merenung kembali dan muhasabah diri ke atas amanah serta tanggungjawab yang terpikul di bahu mereka. Adakah kita telah memainkan peranan sebagai pemimpin keluarga dengan penuh kasih sayang, melalui jalan kebenaran untuk menikmati kedamaian hidup di dunia dan kebahagiaan akhirat.

5. Setiap ibu bapa perlu menyayangi dan melindungi ahli keluarga mereka daripada segala bentuk ancaman akidah dan kelalaian dunia. Ibu bapa perlu menjadi contoh terbaik di dalam keluarga dan disegani, dihormati serta disayangi oleh ahli keluarga.

6. Setiap ibu bapa perlu mewujudkan persekitaran yang baik dan selesa agar ahli keluarga merasa selamat,  dihargai dan dihormati dalam usaha melahirkan insan syumul.

7. Setiap ibu bapa perlu prihatin dan memainkan peranan bersama untuk membabitkan diri dalam membanteras gejala sosial dan maksiat yang berleluasa dalam masyarakat, melalui program amar makruf nahi mungkar bagi melindungi ahli keluarga daripada terjebak.

8. Setiap ibu bapa perlu memperingatkan dirinya perihal pentingnya peranan mereka dalam menyemaikan nilai-nilai etika dan spiritual yang tinggi dalam kalangan ahli keluarga mereka.

9. Setiap ibu bapa mestilah mengambil langkah-langkah proaktif bagi mempertingkatkan pengetahuan dan kemahiran keibubapaan (parenting skills) bagi menyediakan anak-anak mereka untuk lebih berupaya menghadapi cabaran masa kini.

10. Didikan agama yang sempurna  adalah satu faktor perlindungan (protective factor) yang mampu menyelamatkan manusia dari terjebak ke dalam perbuatan keji yang hanya akan merosakkan dirinya sendiri. Apabila pegangan serta keutamaan tidak lagi berkisarkan kepada tunjang agama yang kukuh, dengan mudah sahaja seseorang itu melakukan sesuatu perbuatan yang merugikan diri, keluarga, masyarakat dan negaranya.

-Jabatan Mufti Selangor

ps: entri pasal Ibu akan menyusul :)

Wednesday, May 1, 2013

TAHNIAH...MZ Da Setahun Bekerja...

12AM, 1 May 2013...SELAMAT HARI PEKERJA kepada semua pekerja di Malaysia...hikhik...
selamat hari pekerja untuk aku gak...tapi aku tetap kerja..tak de cuti pon..sebab nak dekat ngan pilihan raya ni, cuti untuk media di bekukan...tak pe la...bukan selalu pon PRU...kan??

cuma selain dari hari pekerja, tarikh ni jugak genap SETAHUN aku kat KLPOS MEDIA & PRODUCTION SDN BHD...Alhamdulillah..setahun dah aku bekerja dan berjaya bayar duit Incik Ensem tiap-tiap bulan, dan berjaya bagi duit kat ibu ayah dan adek beradek lain...walaupun aku bagi tak mewah mana, tapi doa mereka yang aku perlukan...sebab doa merekalah, rezeki aku semakin murah....TQ semua...i lurve u...

teringat masa mula-mula aku kerja kat sini...sebulan aku tak jejak opis..aku buat keja dari rumah jer...1 Jun baru aku jejak opis..hikhik...tu entri lain plak ek...:))

walaupun aku keja dari rumah,tapi situasi aku sama je macam keja pergi opis...bangun pagi-pagi...bawak lappy duk depan tv..tengok berita dan buat artikel...cuma yang bezanya buat keja dari rumah ni best sebab....sebab aku tak mandi pon tak de orang tau..boss pon tak nampak lau aku tak mandi..yang penting aku hantar artikel...lalalalalalalala....

duduk depan tv, dengar apa yang keluar, aku catat...ermmm...sama macam aku keluar asaimen...lepas tu duk depan lappy, taip artikel...artikel pertama aku??? di bawah....




apa yang aku rasa bila artikel aku keluar?? tyme tu aku punya la suka..sampai guling-guling kot..hahaha...dan alhamdulillah...sehingga kini aku masih bertahan di sini...setahun sudah... :)

macam-macam pengalaman yang aku lalui...terima kasih kepada semua yang banyak bantu aku kat opis ni...daripada aku sorang jer pompuan kat opis ni..sampai lah sekarang ade tiga orang pompuan yang kerja kat sini..kalau tak dulu, asek aku je kene buli...hahaha.....

so, di hari yang bersejarah ni..aku nak wat entri panjang skit..sebab nak ucap tq tuk staf KLPOS...

Senarai di bawah bukan mengikut pangkat, tapi mengikut individu yang aku mula kenal dan bercakap....lalalalalal...(tyme ni aku sorang je pompuan)
  1. BOSS 
    TQ boss...sebab terima iera keja kat sini...
    jasa boss, nasihat boss akan iera kenang sampai bila-bila...



  2. ABANG AMAD 
    inilah orangnya yang banyak ajar aku pasal portal klpos ni..
    tq abg amad...abg mmg seorang abg yang baik...


  3. IZ 
    adek, teman & pendengat yang baik..aku mula rapat dengan dia..
    tambah rapat bila selalu cover DS Rosmah Mansor sesama..
    pergi Doha sesama...
    iera rindu saat bersama Iz :(


  4. SAIFUL 
    epul...awak banyak tolong iera..
    tq so much...


  5. ZACK 
    zack...die ni mula2 tak suka aku..sebab dia kate aku gelak tak beragak...hahaha
    tapi aku, iz dan epul la paling rapat..
    sampai boss gelar kan ktorg PERSATUAN BUDAK BARU...
    skg kami da ok..makin rapat...
    aku rindu tyme gaduh ngan ko zack :p

  6. ALEP 
    staff lama yang aku mula-mula rapat...
    mula aku masuk keje, die kerek skit..mungkin die ingat aku nak ngorat die kot..
    hahaha..tolong skit....

  7. ROMY 
    romy...atau romek...
    staff yang da tua tapi perangai macam budak2...
    aku /kami selalu buli die..tapi best sebab die tak amek ati..
    iera mintak maaf yer romy...
    kadang2 gaduh smp 2-3 hari tak bertegur...
    tapi die still macam tu..hahaha...tak matang!!!!

  8. APIS 
    hahaha...aku lau nak tulih caption ngan mamat ni, sampai malam raya tak abih..
    apis..aku mintak maaf...hahaha..sweet kan?? :p

  9. ABANG TUN 
  10. ABANG BIDAMAN  *tiada pix mereka sebab mereka suami orang..aku tak nak amek risiko kene serang lagi...cukup la tyme praktikal dulu :p*
senarai staff selepas di atas...

  1. BARIQ 
    budak kuyu..hahaha..aku kenal tyme aku praktikal kat utusan...
    aku yang rekomen die masuk klpos..so bariq, sila sedar diri..hahaha...

  2. MAI (aku dah ade geng kat opis..lalalala)
    ni lah adek..teman opis..teman sebilik..teman bergaduh..teman  bergosip...teman  ketawa..
    segala-galanya aku kongsi dengan die..
    iera sayang awak, Mai.. :)
    p/s: entri tamat di sini...MZ nak layan perasaan...aku rindu tyme aku mula2 masuk keje...kenangan tak mungkin boleh diulang..ia hanya mampu untuk dikenang... :(