Followers

Thursday, December 10, 2015

Servis Urut Lepas Bersalin 'Tak Syok' Daripada Hanarelaxinghomespa


Siapa cakap lepas bersalin kira selesai? Ada lagi benda yang kena buat selepas bersalin tau...apa??berurut...berurut selepas bersalin...ni lagi satu benda yang aku pening masa nak dekat2 due date...jenuh aku tanya kakak dan kawan2 dekat kuala selangor...tau tak orang yang boleh berurut selepas bersalin...

Sampai satu tahap tu..susah sangat...aku post kat FB...bagus gak FB ni..dengan pantas, kawan2 yang prihatin tag kat komen member2 yang ada buat servis berurut selepas bersalin...sehingga la aku temui Kak Hana...

Kak Hana muda lagi...lawa orang nye...putih...tinggi dan yang paling manis, Kak Hana ada gigi taring...macam kakak aku...sekali pandang, orang takkan percaya dia ada skill mengurut tau...paling best, Kak Hana ni peramah...banyak mulut macam aku...tiga hari aku berurut dengan dia, bersembang tak habis...tak terasa kena urut sampai dua jam...ada je benda nak disembangkan..seronok...

IG - hanarelaxinghomespa 



Masa mengandung, yang aku tahu kena berurut lepas bersalin...aku tak tahu plak ada param, pilis, bertangas....apa lagi???haaaa...bengkung..bertungku... Hihi....so bila da kenal Kak Hana ni, memang macam2 la aku tanya...apa yang tak faham pasal berurut?? Tanya la Kak Hana, insyaAllah dia mampu jawab dengan tenang...hihi...

Kak Hana ni best...sebab harga yang dikenakan tak mahal...aku cuma bayar rm300 untuk kos berurut, bertangas selama tiga hari...siap pakai kan bengkung dan stokin lagi tau...harga tu termasuk kos pengangkutan...aku duduk kuala selangor, mana nak dapat harga macam tu...paling tidak mesti caj sampai rm150 sehari...


Tapi 'tak syok' dengan Kak Hana ni...aku minta pakej lain...dia bagi pakej lain...yelahhh...aku bayar rm100 sehari untuk berurut, bertangas dan tolong pakai kan bengkung...tp dia boleh plak tolong pakai kan param, pilis...bukan tolong pakaikan je tau tapi siap bagi param dan pilis tu...lepas tu bagi herba untuk mandian lagi...tak syok la kan??servis melebihi harga...malu la kite Kak Hana buat macam tu...hihi...

Selain urut ibu lepas bersalin, Kak Hana buat jugak urut penutup pantang..urutan bayi...macam2 lagi la...kat bawah aku sertakan servis yang Kak Hana buat...

Boleh la roger kalau korang berminat...memang terbaikkkk laaaa...





Pic semua daripada IG hanarelaxinghomespa :)

Monday, December 7, 2015

Buat Stok Susu Awal Sebelum Mula Bekerja



Susu ibu...iyer, siapa yang tak nak bagi susu ibu kat anak sendiri kan? semua ibu nak buat perkara tu...tapi setiap orang rezekinya lain-lain...ada yang dikurniakan susu badan yang banyak..melimpah ruah...ada yang dapat dalam 2oz-4oz sekali pump, lepas beberapa bulan susu kering..so,kena bagi anak susu formula...

Tapi masalahnya, kenapa ada dikalangan ibu-ibu yang malu nak mengaku bagi susu formula kat anak? entah...aku pon tak faham..kenapa nak kena malu?dosa ker? kita semua...maksud aku, semua ibu-ibu kalau boleh nak breastfeed (BF) anak sehingga 2 tahun, tapi kalau bukan rezeki, nak buat macam mana...

Alhamdulillah...aku setakat ni aku dapat BF kan Maima tanpa bergantung pada supliment...yelah, sekarang ni memang banyak produk nak banyakkan susu...sebab apa? sebab orang malu kalau anak minum susu formula..eh, iyer ker? 

9 bulan mengandungkan baby, of course kita nak yang terbaik untuk anak kita, dan kita semua tahu yang susu ibu memang terbaik..tapi kalau bukan rezeki kita untuk BF kan anak sampai 2 tahun,nak buat macam mana kan?sekurang-kurangnya ibu-ibu dah berusaha yang terbaik untuk anak-anak...syabas!!!!

Aku start pump susu sejak tiga minggu berpantang...tak la awal sangat,sebab aku risau stok tak cukup bila aku da start kerja nanti...Maima belajar guna botol masa usia sebulan...aku saja ajar dia awal, tanak dia kekok bila aku kerja nanti...alhamdulillah..Maima nak minum botol..kalau ikut dia, memang nak mengempeng je kerja nyer..hihi..

Bab susu ibu ni,kita kena selalu positif..tak boleh stress dan yang penting niat nak BF kan anak..insyaAllah..tak perlu supliment2 bagai tu...lagi pun susu ibu ni lebih kepada 'demand & supply'..semakin banyak kita keluar kan susu, semakin banyak susu akan terhasil...think positive yer ibu-ibu sekalian...orang sekeliling pun kena lah bantu...jangan nak kondem jer kenapa susu sikit...

Masa mula2 buat stok susu,aku simpan dalam bekas dadih tu..aku simpan 3oz setiap bekas...tapi sekarang dah guna breast milk storage bags jenama Autumnz...simpan banyak sebab Maima da mula minum banyak...orang kata anak lelaki je kuat nyusu, Maima pun menyusu boleh tahan gak...ikut tekak dia...:)


Botol susu pulak aku guna jenama Pigeon...kenapa? sebab berdasarkan pengalaman kakak aku, botol ni bentuknya lebih kurang macam breast ibu, puting nya pulak bagus sebab selagi baby tak hisap, susu tak akan keluar...tu lah untung nya ada kakak, boleh tanya yang mana ok mana tak...



Pump susu aku pilih jenama Malish Aria...beli online kat laman web PumpOnTheGo...lekas lekas tengok mana yang berkenan...hikhik...


Bab penyimpanan susu ibu ni, banyak kali aku google...nak bagi faham betul2...lepas tu explain kat ibu pulak, sebab ibu jaga Maima sementara aku nak cari pengasuh ni... love u ibu!!!



Nikmat Sakit Bersalin

Incik Suami dah jadi abah...
seronok lettew...
alhamdulillah

Tepat pukul 1.15 pm, aku masuk dalam LR...bila tyme macam ni, mata memang tertumpu kat jam jer..berkira bila semuanya akan berakhir sebab tak sabar nak tengok baby yang aku bawa dalam perut selama 40minggu 1hari ni...

Biasa la...masuk LR pon CTG masih melekat dekat perut...memang tak boleh nak elak...bacaan BP pon kena ambil berterusan sebab aku ada darah tinggi kan...bacaan gula pon kena ambil...mujur tyme tu bacaan 5.0...kira aku tak ada kencing manis la kan? hihi...perkara biasa orang kata, tyme ngandung macam2 sakit ade...alhamdulillah,semua nya dipermudahkan...

Bila doctor masuk, kena masukkan jarum kat tangan untuk masukkan air...yang ni aku marah!!sebab dua kali doctor tu cucuk tangan aku, lepas tu kata tak jadi sebab tak jumpa urat..sampai lebam kot...dah la aku ni takut jarum, dia lagi nak mainkan perasaan ibu mengandung...aishh...aku masih bertabah...

Tiba masanya untuk pecahkan air ketuban, tak sakit la...biasa jer..tapi bila air ketuban da keluar, masa tu bertambah sakitnya...Ya Allah...mulut tak berhenti sebut “La ilaha illa anta, Subhanaka, inni kuntu minaz zhalimin”...

Tyme sakit tu macam2 terbayang...ibu ayah, suami...dosa silam...dosa kat ibu ayah...dosa kat suami...macam2 benda aku pikir...sakit makin bertambah..bila aku contraction makin kuat, BP aku makin tinggi sampai cecah 178/90...

Rasa lama sangat nak lalui masa bersalin tu...rasa tak sabar nak lepaskan semuanya,orang kata bila anak da lahir, kita akn lega...sebab tu selagi anak tak lahir, aku resah..dengan sakit lagi...sampai satu tahap, aku kata kat Incik Suami aku nak czer, sebab aku memang tak tahan sakit...tapi suami suruh sabar...tak berhenti dia berzikir kat telinga aku...

Dan aku?? masih mampu lelapkan mata dalam LR...bila contraction datang, aku meracau balik...lepas tu zzzzzzz, sambung tidur...hahaha...bila teringat balik, rasa lawak plak...sebab sakit sangat, aku setuju nak ambil epidural (suntik kat tulang belakang)...tapi tak sempat ambil, sebab jalan dah terbukak 8cm...alhamdulillah...

Tapi betul la orang kata, dalam LR tu...riuh macam dalam stadium...haha..sebab apa? ibu-ibu yang ada pengalaman, mesti tahu sebab apa kan? Alhamdulillah...aku dapat barisan pompom gurl yang begitu semangat...dari jalan terbukak 8cm..sampai la Maima dilahirkan, staff nurse HKL tak berhenti beri semangat kat aku...tak sia-sia aku dan Incik Suami pilih HKL.. :)

Lepas Maima lahir, nurse bagi tengok sekejap jer..."cuba tengok puan dapat baby apa?....alhamdulillah...baby gurl, kataku...terus terbayang nama Aisya Maima yang Incik Suami idamkan tu...Maima dibawa mandi, aku ada beberapa perkara lagi perlu diselesaikan (keluarkan uri, buang darah beku, jahit-menjahit)...sakit?? tak laaaa....sebab aku tido tyme tu...hikhik..lagi pon masa tu tak pikir lain da...pikir nak tengok muka anak jer...

Dah siap semua,nurse bagi Maima kat pangkuan ku...Maima ternganga-nganga cari susu...Ya Allah..hebatnya kuasaMu..tanpa diajar, Maima terus menyusu...sebak...mengalir airmata...aku dah jadi ibu...

Sehingga saat ni,bila aku teringat balik tyme dalam LR, aku mesti sedih...tak sangka...dan Subhanallah...kuasa Allah...hebat sungguh kuasaNya...

Lepas Isyak, aku ditolak masuk wad MH3B balik...rasa macam artis,semua kawan-kawan tengok dan ucapkan tahniah bila aku melintas depan katil dorang...Maima elok je tidur sampai keesokkan harinya...kalau dia menangis malam tu, cuak gak aku nak buat apa...maklumla...1st tyme..hihi...seronok la wei...!!!!

Friday, November 27, 2015

Kenapa Induce Lebih Sakit Daripada Sakit Normal?

Puteri sulung ku bersalin secara induce...aku tak boleh bersalin lebih daripada 1 Oktober 2015, sebab masa mengandung aku ada kencing manis (GDM) dan darah tinggi...tapi lepas bersalin dua-dua tu hilang pergi mana ntah... :p 

Bila da tahu kena induce ni, cuak la jugak sebab kita da tau bila nak kena pergi hospital, bila nak kena tahan wad, bila nak kena seluk, bila nak kena masuk ubat...bila bila bila...ermmm...sakit...memang sakit...aku tak berapa pasti induce ni sakit daripada sakit normal ke tak, sebab aku anak sulung da kena induce dan memang.....SAKITTTTT....

30 September - aku kena serah diri dekat hospital...aku dan Incik Suami pilih Hospital Kuala Lumpur...tak la dekat sangat dengan rumah, mungkin sebab parking senang kot..haha...yelah, akak aku bersalin dekat Hospital Selayang, bising parking tak de... :)

Bila masuk wad, aku tak tahu nak buat apa...sebab aku memang tade tanda-tanda nak bersalin...cuma perut mengeras, dan doktor kata tu da mula tanda contraction...cuak memang cuak sebab aku tau esok (1/10) doktor akan masukkan ubat untuk paksa aku bersalin...

Family jangan cakap la...risau memanjang...tambah lagi akak aku...tak sabar nak tunggu baby keluar...subuh2 buta duk call tanya aku da bersalin ke belum..padahal aku sedap tido..haha...

kembang semangkuk muka aku aih...

1 Oktober - 5.30 pagi nurse datang kat aku,buat benda CTG tu..tatau la nama penuh nye apa...tak suka la buat CTG tu...letak wayar kat perut, nak tengok kekerapan contraction, nak pantau jantung baby...taleh bergerak, sakit pinggang...tyme tu rasa nak lari je dari hospital..haha...

Tepat jam 6 pagi aku kena masuk bilik pemeriksaan...nak masuk kan ubat..ubat tak la besa sangat..lebih kurang macam panadol soluble tu la...masuk pon sekejap je...then kena tunggu sampai turun tanda - darah+lendir, air ketuban pecah...

Hari tu, aku dan seorang makcik tu je yang kena induce...doctor kata, kebiasaannya lepas masuk ubat, selepas 3 atau 4 jam,rasa sakit akan semakin kerap...da tanda-tanda nak bersalin la tu...tapiiii...tapiiii...tapiiii...tapi aku tak rasa pape pon...tak sakit,tak turun tanda...aku siap ulang alik tawaf wad MH3B tu...orang duk pelik tengok aku melawat dari katil ke katil...hahaha...

Pukul 1 PM...doctor panggil lagi,nak check jalan plak...adehhhh...sekarang aku tahu kenapa induce tu sakit, sebab asek kena selukkkkk jer....sakit tau...hanya mampu ber-huhu...doctor kate jalan baru bukak 1cm dan kena masuk kan ubat lagi sekali...kalau tak jalan gak, kena masuk kan 'belon'...sedihnya tyme tu, sebab aku kalau boleh nak bersalin hari tu jugak, tak sanggup da nak kena seluk...tapi apa kan daya, baby tanak keluar 1 Oktober...

Paling syiiookkk..makcik yang induce dengan aku tu...pukul 3PM da selamat melahirkan anak...dan aku?? aku pergi dari katil ke katil..melawat ibu-ibu dan baby-baby...mengalahkan doctor la plak...

2 Oktober - "Puan, pukul 6 pagi nanti pergi bilik pemeriksaan yer...doctor nak check jalan..sebab Puan tak boleh lewat bersalin"...baikkklahhh...

Masuk bilik pemeriksaan, aku redhaaaa... " Puan, jalan puan baru terbukak 1cm...so, Puan nak saya masukkan ubat lagi atau nak saya bukak kan jalan?"....aaaaaaaaaa...." ok tape, saya bukak kan jalan"...terkesima..."ok dah Puan, dah terbukak 3cm"...errkkk...aku tak bagi jawapan lagi kot...errrrmm..sabo je la...

Lepas 2 jam,tanda-tanda da mula turun...cuak sebab aku tahu masa aku untuk melahirkan anak semakin hampir, seronok sebab tak sabar nak jumpa anak...yeeeehhhaaaa....

Sementara nak tunggu turn masuk LR, CTG sentiasa ada kat perut...rimas betul la benda tu...rasa nak cabut jer..tapi demi kebaikan aku dan baby, ku relakan juga...nurse bagitau aku akan masuk LR dalam pukul 11 pagi...nak tanak memang aku akan bersalin hari tu jugak...sebab aku ada GDM...


nampak tenang kan?dalam hati...
hihi...
Pukul 1 petang, nurse panggil..tiba masa untuk aku ke LR...nurse mintak Incik Suami bawak 1 pampers dan 1 baju baby...Ya Allah, saat itu makin hampir...tak sabar aku nak tengok baby yang aku bawak 40 minggu ni...sebelum ke LR, aku sempat pesan kat Incik Suami bawak telur ayam kampung..sebab aku nak telan kuningnya sebelum meneran nanti..orang kata bagus untuk tenaga...kita hanya ikhtiar..Allah yang menentukan... :)

Kisah MZ di LR lebih sadis...haha...Incik Suami jadi 'si penipu', aku nak bangun dari katil, aku mintak nak czer, aku mintak epidural,kisah pompom gurl... :)

MZ Dah Jadi Ibu...Alhamdulillah...



Alhamdulillah...ketika entri ni di buat, dah hampir dua minggu aku melepasi fasa berpantang...bukan pantang nampak,tapi pantang ibu bersalin...iyerrrrr...aku da selamat melahirkan anak perempuan...yang kini dah berusia 57 hari...hikhik...cepat kan masa berlalu? cepat ko kata? tyme nak tunggu dia keluar tu, rasa nak cepat-cepat je masa berlalu...sebab? sebab SAKITTTTTTT.... :)

eh..lupa nak bagitau, nama puteri sulung aku dan Incik Suami ialahhhhhh...AISYA MAIMA...bermaksud YANG HIDUP DALAM KENIKMATAN...insyaAllah... abahnya yang pilih nama tu...seboleh-boleh nak nama tu gak...aku ok jer..asalkan senang disebut dan maksudnya baik, i ok sajoooo....

Maima selamat dilahirkan tepat jam 5.37 petang di Hospital Kuala Lumpur pada 2 Oktober 2015 bersamaan hari Jumaat dengan berat 2.7kilo...kecik ker? orang kate biar kecik kat dalam perut, besoooo kat luar..hahaha...sama bulan lahir dengan aku, maka boleh la celebrate besday sesama...seronok kan?? hihi...



Bersyukur sangat sebab masa proses nak tunggu kelahiran Maima, Incik Suami sentiasa berada di sisi...5 jam aku dalam LR, dia sentiasa ade bersama...yelah..kalau dia tak teman aku, sape nak jadi tempat melepaskan rasa kesakitan aku ni? bila die ada, boleh lah gak aku cubit dia ker...gigit telinga dia ke..hihi...

betul la orang kate, bersalin memang sakit...sakit yang teramat sangat yang mungkin tak mampu nak ditanggung oleh kaum lelaki, tapi bila anak da lahir, dengar suara dia menangis, Allahuakbar, hilang rasa sakit...rasa macam bukan aku jer yang meracau menahan kesakitan 5 jam lalu tu...bagi ibu-ibu yang da lalui pengalaman jadi tu, mesti tau perasaan tu macam mana kan? Alhamdulillah...Allah SWT beri kita rasa kenikmatan tu...kenikmatan...Maima...


Sekarang baru aku faham kenapa perempuan bila da bergelar ibu, kalau boleh nak berhenti keja..nak jadi surirumah..sebab aku pun rasa perkara sama...nak tengok anak membesar depan mata...seronok nyer...insyaAllah..mana tau ade rezeki aku jadi surirumah sepenuh masa...aminnn....

Wednesday, August 5, 2015

Siapa Yang Mengandung Ni? Incik Suami Ke Aku? *Konfius*

mana aku? tuuu...kat dalam bilik tu..
cuak jumpa doktor..:p


bila da tau mengandung...kena lah buat buku merah...bukan buku merah jangan lupa bawak, moga-moga belum tamat tempoh tu tau..tu passport...hahahaha...ni buku merah untuk ibu hamil...

mula-mula menapak dalam Klinik Kesihatan Ibu dan Anak (KKIA) Pasar Besar Gombak, aku tetiba rasa sakit..haha..serius aku kurang suka masuk klinik dan hospital..sebab aku macam fobia lepas kene operat tyroid tahun 2012 dulu...seriau weii...

maka Incik Suami (IS) la yang bertanya kat kaunter tu...aku ngekor kat belakang dia jer..haha..

IS : Cik, cam mana nak buat buku merah yer?

Nurse : da buat pregnancy test?

IS : dah dah...yang letak air kencing, pastu keluar dua line tu kan?

Nurse : haaaa..yang tu laaa..bila hari pertama last period?

IS : 11 hari bulan 12, 2014.

Nurse: haaaa...jap..sape yang mengandung ni? ko ke dia? (tunjuk kat aku) 

hahahahaha....lawak la wei...beriya IS jawab semua..aku diam jer...

Nanti kat buku merah ni akan ade stiker..macam aku, aku dapat stiker hijau...yeaaahh...hijau bermaksud?? baca kat bawah naaaa....



Kod Putih untuk ibu hamil yang tiada risiko dan boleh bersalin dimana-mana pusat bersalin termasuk di rumah sendri

Kod Hijau dengan risiko tertentu seperti si ibu mempunyai RH negetif , berat badan ibu kurang dari 45 sebelum mengandung, kandungan lebih dari satu, Hb rendah, bayi songsang dan lain-lain masalah lagi yang mana perlu dirujuk kepada doktor atau pegawai perubatan untuk tindakan lanjut jika perlu. 

Kod Kuning untuk ibu hamil yang mempunyai masalah perubatan yang memerlukan rawatan bersama dengan hospital , hb kurang dari 9.5gm% dll. Dimana ibu hamil dengan kod ini perlu dirujuk kepada pakar perubatan keluarga / O & G .

Kod Merah bagi ibu hamil yang berisiko seperti menghidap sakit jantung, anemia, eklampsia, preeklampsia kontraksi rahim pra matang dll yang memerlukan kemasukan ke hospital dengan segera jika berlaku sebarang masalah dipihak ibu atau kandungan.

Bila da dapat buku ni..maka bermula la fasa ke KKIA setiap bulan..bila da masuk 30 minggu ni kena pergi 2 minggu sekali...da masuk 36 minggu, seminggu sekali plak sehingga la selamat melahirkan...semoga Allah permudahlan urusan aku...aminnn....

p/s : mujo MZ tak mengidam pelik-pelik tyme mengandung...alhamdulillah...

Friday, July 31, 2015

MZ 'Mabuk' Yang Halal



Lepas je tau aku aku mengandung..entri di SINI...aku pergi kedai macam biasa...tak tunggu lama, subuh tu jugak aku muntah-muntah..maka, di saat itu bermula la fasa 'mabuk' halal untuk aku...

tyme mabuk...aku tak boleh makan nasi...aku tak boleh makan ikan patin masak tempoyak...aku tak boleh makan kacang panjang cicah sambal tempoyak...semua tu buat aku loya...pelanggan datang sebut ikan patin pon aku da berlari ke dapur nak muntah...hahaha...

tyme mabuk tu, aku hanya telah air kosong jer...air lain memang aku tak boleh nak terima...masuk usia kandungan aku 5 bulan,baru aku mula makan nasi...tu pon sebab nurse tegur berat badan aku turun...aku memang 'pantang' kalau nurse tegur berat badan aku turun...mula la aku mogok nak makan...tunjuk tanda protes..haha...

alhamdulillah..mungkin rezeki aku...aku mabuk tak beriya sangat...lagi satu aku kerap bercakap dengan baby "sayang...ibu (aku) dan abah (IS) kerja tau..sayang duk elok-elok dalam perut ibu yer.."...alhamdulillah, baby tak banyak meragam...cuma kalau ada benda yang aku tersalah makan, haaaaa...memang sampai ke opis la aku duk uwweeekkk....uwweeekk...



ada satu masa tu aku dan IS kena Baling, Kedah...ada program kat sana...aku dan baby ok..alhamdulillah..tapi sepanjang perjalanan aku memang mengunyah mentos jer laaaa..sampai ke hotel kat sana...haaaa...ammmeeeekkk...aku muntah kan balik segala mentos yang aku makan tu...hihi..

kenangan...kenangan...bila ingat balik pasal mabuk tu..rasa...hurrmm..tatau nak cakap...tapi aku kira ok lagi..sebab ada setengah orang yang mengandung, sampai tak boleh bangun...rezeki masing-masing...mungkin ni bahagian aku...alhamdulillah...

masa tyme mabuk ni pon, paling 'seksa' tyme bangun pagi...tekak memang akan jadi loya..lepas mandi, aku mesti cari benda nak kemam dalam mulut...masa mula-mula aku duk makan gula-gula halls...tapi lama-lama IS duk tegur laaa..tak elok la makan benda manis tu... so, aku pon makan kismis...lepas mandi, mesti makan kismis 7 bijik..kemam la dalam mulut...hihi...

tyme tido pon sama...mesti nak ada benda kemam dalam mulut..kalau tak..berulang ke toilet la aku...so tak la 'morning sickness' sangat kan? sebab petang ngan malam pon muntah-muntah... :p

termasuk la dalam kereta...mesti ada benda nak kunyah...tapi tu la, bila aku dapat naik kereta dan pergi kerja, syukur sangat-sangat...sebab ada orang lain, naik kereta pon da mabuk...tu yang dinamakan 'rezeki'....

p/s : pegi buat buku merah...inai masih di jari...apakah?? 

Thursday, July 30, 2015

Mengandung Dan Muntah Memang Sinonim?


ok..nak kena ingat balik kejadian 4 bulan lepas...yelah...sekarang ni kandungan da 7 bulan...entri ni pasal mula-mula aku tau aku mengandung...so,kira aku throwback balik laaa... :)

aku dan Incik Suami (IS) bernikah pada 12122014...entri kat SINI...atas sebab-sebab tertentu dan tak dapat nak dielakkan, lepas je sah bergelar pasangan suami isteri, aku dan IS ambil keputusan BERHENTI KERJA...iyer..BERHENTI KERJA..giler kan? tapi tak la giler sangat sebab aku percaya rezeki tu datang dari Allah, bukan dari majikan.. :p

ok..tutup pasal berhenti kerja tu, sebab kalau ingat boleh buat darah aku naik..tak baik untuk perempuan hamil macam aku...lalala...

tyme tak de kerja tetap tu, aku dan IS kerja sementara dengan abang IS a.k.a abang ipar aku kat Bukit Jalil...kerja kedai makan sambil tu ada buat katering gak..biasa lah bila da kerja katering ni, kena la angkat benda-benda berat, tapi aku selamba jer..sebab tak pikir apa-apa masa tu...

sampai la satu tahap, usia perkahwinan da menjangkau 2 bulan...dan 2 bulan tu jugak aku tak datang kotor...bila aku ngadu kat ibu dan akak, berat dorang kata aku mengandung...tapi aku nafikan..sebab??sebab aku tak muntah-muntah pon...pengaruh drama sangat weiii...yelah...cerita melayu kan selalu macam tu, bila mengandung je muntah..bila muntah je mengandung..haha..

ok..bila da risau (sebab tak datang kotor), IS pun pujuk suruh beli pregnancy test...dan sebagai isteri yang solehah, aku pon akur..hahaha..pertama kali, negatif...sedih?? tak la..sebab aku tau Allah Maha Mengetahui..mungkin dengan keadaan aku dan IS yang tak bekerja tetap pada waktu tu dan ekonomi pun tak stabil.. :)



hampir masuk bulan ketiga bergelar isteri..makne nyer tiga bulan jugak aku tak datang kotor..IS tak puas hati..dia beli pregnancy test sampai 3...nak suruh aku buat jugak...kali kedua aku buat, keputusan masih sama..negatif...

ibu dan akak aku kata tu perkara biasa..mungkin kepekatan air kencing tidak memenuhi KPI untuk menunjukkan yang aku hamil..hihi..

satu hari, aku terjaga pagi..dalam kul 4...terus aku pikir, alang-alang da terjaga, aku buat test untuk kali ketiga, alhamdulillah...inilah hasilnya...positif weeeiii...pagi-pagi tu jugak aku kejut IS..nak bitaw berita gembira...hahaha..



pengaruh drama melayu sangat weiii... :p

p/s : bila tau da mengandung, dan-dan terus mabuk... :p

MZ Bakal Bergelar Ibu...

tyme 30 minggu sudah.. :)

Alhamdulillah...hari ini mood nak hup-date blog tu tetiba sampai..sebab? sebab Incik Suami dah buat header baru untuk blog MZ...yeehhaa...dengan harapan si isteri akan rajin hup-date blog...insya-Allah...kalau rajin, ada lah entri baru...kalau malas?? bersawang la kau wahai blog!!! haha...

sebenarnya bila da lama sangat tak hup-date blog ni, banyak sangat benda nak kongsi...tapi tak tau nak mula dari mana..so, aku rasa akan mulakan dengan kehidupan aku yang kini bakal bergelar seorang IBU...iyer...aku sendiri macam tak caya yang aku akan bergelar itu, tapi itulah yang terjadi...alhamdulillah...

kandungan aku kini da berusia 31 minggu...eeee...rasa macam yang caya jer aku bakal ade anak...dan macam tak caya jer yang aku bakal bergelar ibu..haha...poyo kan?? tapi serius,seronok jer rasa bila rasa 'sesuatu' pergerakan dalam perut...selalu rasa senak bila lapar...bila terlebih makan...tapi sekarang, bila ade rasa 'pergerakan' tu...akan rasa seronok...yiippiii...

sekarang ni pon aku dan Incik Suami (IS) tengah berkira-kira nak beli barang baby...Ya Allah...nikmatkan semua ni...nikmat yang Allah pinjamkan kepada kita, kita hanya perlu bersyukur dengan setiap nikmat yang diberikanNya...aminnn..alhamdulillah...

tapi sebelum aku bercerita kisah aku nak shopping barang baby, aku nak kongsi dengan korang fasa yang aku hadapi dari mula aku tau yang aku mengandung...hihi..lawak la wei...paling ketara bila orang yang suka makan macam aku ni, duk 'morningsickness' memanjang...haaaa..baru ada akai nak kawal makan... :)

p/s : mabuk yang halal...ko ghaaaseeee??? 

Monday, January 12, 2015

Kisah AMMZ Bernikah...121214




Alhamdullillah...hari ni 120115 genap sebulan aku menjadi isteri kepada RASTAFONEZ...tarikh 121214 sengaja aku pilih sebagai tarikh nikah kami sebab sama dengan ulang tahun ke-2 anak buah sulung aku, Muhammad Daniyal Mohd Shoffee. Senang nak ingat...hihi...

Kisah di hari pernikahan?aku rasa semua orang akan mengharapkan benda yang sama...berharap agar majlis yang dirancang berjalan dengan lancar...walaupun mungkin tidak sesempurna yang diharap dan diimpikan...tapi bila da selesai rasa legaaaaaaaaa sangat...yelahhh...tak semua benda sempurna...kita hanya merancang tapi Dia yang menentukan...

Aku?aku pon ada pengalaman...cuma aku rasa tak perlu lah ia diungkit...sebab segalanya telah berlalu dan aku kini dh pon bergelar isteri...hikhik...korang perasan tak ayat aku macam skema?ke ayat seorang isteri memang macam tu?hihi....

Aku bernikah pada 5.30pm di Masjid Sultan Ibrahim Kuala Selangor...sementara nak tunggu diijabkabulkan...sebelah pagi aku cuma "tolong" ibu dan ibu along (makcik) aku di dapur...korang faham kan maksud "tolong" tu?hihi...aku diingatkan supaya jangan main air sangat sebab takot inai cepat hilang..maka aku ambil keputusan untuk "tolong" TENGOK jer...hahaha...ALASAN!!!!!

Pada sebelah pagi tu...sedara mara sebelah ayah dan ibu mula sampai kat rumah...aku semakin neves bila orang makin ramai...tapi rileks lagi sebab tengok jam macam "ermmm...lambat lagi nak nikah" :)

Dalam kul 11 pagi...photographer dan videographer ES STUDIO KL sampai rumah...dorang nak shoot baju nikah...ohh nooo...malu nyer nak tunjuk baju nikah...sebab macam saiz gergasa...hahahahaha..dorang shoot dekat padang depan umah aku tu jer...padang hidup segan mati tak mahu...hahaha...tapi kalau da nama profesional...campak la kat celah mana pon...hasil tetap terbaik kan?yup...ES STUDIO KL orang yang sama tyme aku buat PRE WEDDING...tapi untuk nikah dan  bersanding ni Faisal bawak kawan dia,Abang Wan...

ni lah Abg Wan..
tyme ni 1st tyme aku jumpa die..
tapi biasa lah..ramah terlebih..:)

Dan Faisal...menjalankan tugas sebagai videographer..
tak sabar nak tengok hasil oiii....

Biar mereka lakukan kerja mereka..
sebab aku yakin hasil nya pasti THOORRR BAIKKKK... :)

Pukul 3 pm aku mula bersolek...aku masih gunakan servis ASTANA ANDAMAN...sama tyme aku bertunang dulu...sebab puas hati dengan solekan Kak Suzana...mekap natural...tak cukur bulu kening...simple but nice...haaaaa....giteewww...hihi...

Haaaa...kan kan kan...aku da cakap..
aku suka mekap Kak Suzana..
simple jer...dan yang pasti tetap nampak itu adalah aku..
setengah mekap...kadang-kadang boleh ubah muka kita..
Alhamdulillah...aku PUAS HATI dengan servis
ASTANA ANDAMAN


"Aku terima nikah Mahirah Binti Zakaria dengan mas kahwinnya 300 ringgit tunai"....sah?sahhhh...sah?sahhh....Alhamdulillahhhh...

Itulah ayat- ayat keramat yang aku dengar pada petang tu...Alhamdulillah aku sah bergelar isteri kepada Alif Mustapha dengan sekali lafaz berwalikan ayahku, Zakaria Daud.

Perasaan??macam tak caya...aku siap tanya pengapit aku...dah ek?dah ek?hahaha...dah la weiiii...dah berlaki dah aku...hihi...taleh pikir diri sendiri da sekarangg ni...kene pikir hal suami jugak...

yeahhh...ni lah pengapit aku...
tq Kak Yan sebab sudi mengepit iera...hihi..
KakYan masih single ok..wink wink... :)
Alhamdulillah...semua berjalan lancar...ok ok ok...aku tak bebel dah...aku kongsi gambar gambar tyme aku nikah ek...tapi dari Oppo aku la...gambar dari Es Studio belom dapat...selamat menjamu mata.. hihi.. :)


tq Shuti dan Mak Lang sekeluarga...
sudi datang majlis iera... :)
tq Ainul Mardhiah...
ade gak wakil PSIS..hihi..

NYAWA :)
ni lah baju nikah yang aku beli siap kat Jalan TAR tu...
beli siap lelaki dan perempuan..
senang kan?
entri DI SINI


ALHAMDULILLAH..
MZ kini sudah bergelar isteri AM..

Sunday, January 11, 2015

Kisah AMMZ Berinai...Inai Merah Ke Hitam?


Hari ni 110115...genap sebulan dari hari aku berinai (111214)...sengaja aku buat entri ni sebulan selepas...konon-konon genap sebulan laaaa...arrghhh...poyo tak abih abih minah ni...hahaha...

Untuk berinai aku gunakan khidmat Henna Noor Collection...Kak Noor ni aku kenal sejak dari kakak aku berinai dua tahun lepas lagi...lepas tu aku selalu la skodeng facebok, instagram dan blog die...ramai gak artis artis yang berinai dengan die...

Harga pakej bermula daripada rm120 untuk tangan dan kaki...selain tu harga pakej berubah ikot design yang kita nak...

Untuk majlis aku...aku pilih design yang simple jer...ermmm...sebenarnyer aku tak suka berinai sangat...rasa  macam pelik ada bende kat jari...hihi...tapi tapelah...bila lagi nak berinai kan?

Selain pakej berinai...aku minta pakej photography sekali dengan Kak Noor...yelah...alang alang da ade kan...aku amek tros...boleh gak abadikan saat saat sewaktu berinai...tak lah gah macam malam berinai orang ada-ada...tapi boleeeehhh laaaaa...untuk tatapan hari tua...

Tanak cite panjang...aku nak kongsi dengan korang gambar tyme aku berinai tu....hihi...malu la...cam tak sangka da jadi isteri orang..haha... *sepak muka laju laju*

serius...hasil kerja Kak Noor ni sangat halus ok..
aku suka.. :)

Ni la Kak Noor..
tq so much Kak Noor...

pilihan aku..untuk majlis belah perempuan..
belah lelaki nak buat design lain...
hikhik...

Konfem PUAS HATI!!!
ok...kisah masa aku berinai...sebelum Kak Noor balik...dia ada pesan kat aku...selepas 30 minit, tanggalkan inai...tak payah guna sabun, guna air jer...lebih kurang pukul 12.50 pm kene tanggal kan...aku pon angguk tanda faham..hihi...

da pukul 12.50pm....aku macam malas nak bangun tanggal kan inai, aku lepak lagi depan tv, konon konon nak tunggu pukul 1 pm la...da pukul 1pm, aku nak pegi tanggalkan inai, pakcik aku plak cakap...tak payah tanggal kan..tunggu inai betul betul kering baru pegi basuh...

ok lah..pakcik punya pasal...aku ikot je la...nek patah pinggang aku duk atas kerusi..aku pon nak keluar berjalan...gigih pakcik aku susun surat khabar lama, sebagai laluan aku berjalan...tak la lantai umah berinai nanti...hihi...tunggu punya tunggu punya tunggu...aku tanggal kan inai pukul 1.30 pm..

nak tau hasil nye?? tgk bawah...

memang TERBAIK!!!!
bila tengok tangan dan kaki aku tyme tu...aku risau gak..sebab kaler gelap betol...tapi lama-lama akan jadi merah...hihi...kenangan...kenangan...bila lepak sama-sama ngan family,cerita balik pasal majlis aku, kisah ni tak pernah lupa... :)